Kata-kata motivasi Dr Fadzilah Kamsah



Dr Fadzilah Kamsah, Motivasi


“Program minda/cuci minda – Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati: Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif. Menurut kajian psychology, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya.”

Kata-kata motivasi kali ni dipetik dari "artikel motivasi bertajuk 17 Petua Mencuci Hati karya asal oleh Dr Fadzilah Kamsah"

Hati yang bersih memancarkan gelombang positif yang amat kuat, lantas mempengaruhi orang sekeliling dan situasi-situasi menjadi positif sama. Sebaliknya, hati yang kotor akan memancarkan gelombang negatif yang amat kuat, menukarkan orang-orang sekeliling menjadi negatif juga membuat situasi-situasi pada saat kita berada tu menjadi negatif.

Kesannya, kita jadi murung, tertekan, tiada kegembiraan dan menjalani hidup penuh dengan tekanan. Nak bahagia, nak berjaya, nak gembira, kita perlu ubah persekitaran kita menjadi positif. Kita boleh ubah semua tu bermula dengan rajin-rajinkan diri mencuci hati dengan memprogram minda 7 saat sebelum kita tidur.

p/s : Malam ni terus buat pratikal, smoga bermanfaat...



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

17 Petua Mencuci Hati oleh Datuk Dr Haji Fadzilah Kamsah



Petua cuci hati

  1. Dirikan solat dan banyakkan berdo’a – Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo’a turut katakan “Ya,Allah jadikan hatiku bersih”

  2. Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur – Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.

  3. Solat taubat – Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.

  4. Membaca Al-Quran – Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang- kurangnya bacalah “Qulhu-allah” sebanyak 3X.

  5. Berma’af-ma’afan sesama kawan setiap hari – Semasa meminta maaf perlu sebutkan.

  6. Bisikan kepada diri perkara yang positif – Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah “Aku sebenarnya……(perkara yang elok-elok belaka)

  7. Program minda/cuci minda – Paling baik pada waktu malam sebelum senyum, pejam mata, katakan di dalam hati “Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif”. Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya

  8. Berpuasa – Sekiranya dalam berpuasa, terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.

  9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila- bila masa).

  10. Kekalkan wuduk.

  11. Bersedekah.

  12. Belanja orang makan.

  13. Jaga makanan – jangan makan makanan yang subhat.

  14. Berkawan dengan ulama.

  15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi).

  16. Pesan pada orang, jadi baik.

  17. Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut…dsb), jangan dengar orang mengumpat.





Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!
Akta Keterangan (Pindaan) 2012 berkuatkuasa esok(1 jun 2012) - Para blogger perlu berhati-hati

Akta Keterangan (Pindaan) 2012 berkuatkuasa esok(1 jun 2012) - Para blogger perlu berhati-hati




Menurut amanz.my dengan media baru yang semakin popular, termasuk blog, Facebook dan Twitter, serta dalam usaha untuk menjadikan rakyat lebih bertanggungjawab terhadap aktiviti mereka di atas-talian, kini ia telah pun ditetapkan yang mana Akta Keterangan (Pindaan) 2012 bakal dikuat-kuasakan bermula esok, iaitu 1 Jun 2012.

Bagi yang tidak ketahui, melalui pindaan pada Akta Keterangan, ia menetapkan yang mana para pengguna Internet akan bertanggungjawab terhadap sebarang kandungan yang dihantar ke internet melalui rangkaian ataupun peranti mereka. Secara ringkasnya, sekiranya seseorang pengguna menghantar komen pada blog anda, halaman Facebook Page anda, tweetjack akaun Twitter anda, mahupun dengan “menumpang” talian WiFi anda, maka anda akan dipertanggungjawabkan terhadap sebarang perkara yang dikongsikan melaluinya.

Anda mungkin akan menghadapi masalah sekiranya:

  1. Anda mempunyai blog, dan seseorang pembaca menerbitkan komen, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkan komen tersebut.
  2. Anda mempunyai halaman Facebook Pages, dan seseorang pengguna menghantar komen atau menerbitkan sesuatu pada Wall, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkannya.
  3. Seseorang menggunakan tablet atau telefon pintar anda untuk menghantar sesuatu yang tidak baik, maka anda akan dianggap sebagai yang menerbitkannya.
  4. Seseorang menggunakan komputer anda atau laptop anda untuk menerbitkan sesuatu pada internet, maka anda akan bertanggungjawab atasnya.
  5. Seseorang menceroboh ke talian WiFi anda dan menghantar pelbagai perkara yang bertentangan dengan undang-undang di internet, maka anda akan bertanggungjawab ke atasnya.
  6. dan pelbagai perkara yang berkaitan.
Bacaan lanjut di...SINI

(UPDATE)
Akta Keterangan (Pindaan) yang mula dikuat-kuasakan bermula daripada hari ini masih tidak menekankan perkara berkaitan internet lagi, dan ianya termasuk dalam perkara kedua pada akta tersebut.

Bacan lanjut di...SINI



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Himpunan Kata-Kata Motivasi Tokoh Terkenal



Motivasi Sehinggit.blogspot.com

Fahami dan hayatilah setiap kata-kata peransang ini semoga anda dapat menyemarakkan semangat ingin terus berusaha dalam merealisasikan impian anda.

Sesiapa yang mempunyai kebolehan akan berjumpa landasan yang tepat.
(Charles Cahier)

Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka.
(Charles Cahier)

Semua yang dicapai oleh manusia dan yang gagal dicapai olehnya adalah kesan langsung pemikirannya.
(James Allen)

Menyimpang seinci, rugi seribu batu.
(Peribahasa Cina)

Perbaiki diri anda, tetapi jangan jatuhkan orang lain.
(I. Salanter Lipkin)

Pengiktirafan dan ganjaran datang kepada mereka yang menunjukkan kualiti yang baik dalam perbuatannya.
(Aristotle)

Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Anda mesti menghadapinya.
(Albert Camus)

Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya.
(Marcus Aurelius)

Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah.
(Jose Joaquin Olmedo)

Tiada manusia yang berjaya dalam semua yang dilakukannya dan kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan. Yang penting ialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dan kekalkan usaha hingga ke akhir hayat.
(Joseph Conrad)

Manusia tidak merancang untuk gagal, mereka gagal untuk merancang.
(William J. Siegel)

Minda yang mahu akan memudahkan perjalanan yang susah.
(Philip Massinger)

Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah.
(Lao Tze)

Kegagalan adalah asas kemenangan
(Lao Tze)

Jika tujuan anda jelas, anda boleh mencapainya dengan mudah.
(Lao Tze)

Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran.
(Flower A. Newhouse)

Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang.
(Samuel Johnson)

Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa menyimpang.
(Cecil B. DeMille)

Jika anda mahu membuat sesuatu, anda akan cari jalan. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu, anda akan cari alasan.
(Peribahasa Arab)

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.
(Peribahasa Melayu)

Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya.
(Confucius)




Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

9 Fakta menarik apabila lelaki Memasak



1) Menurut kajian, 99.9% lelaki di Malaysia amat pandai masak kari. Tapi megi kari saja la.

2) Lelaki kadang-kadang memang suka memasak. Tapi masalah utama ialah mereka amat malas nak basuh periuk belanga serta pinggan mangkuk.

3) Kadangkala apabila lelaki memasak umpama sedang bertukang umah, bukan main bising lagi.

4) Adalah kebiasaan lelaki memasak tanpa memakai baju. Yang lebih seksi hanya memakai tuala. Yang lagi kurang bersih memasak sambil menghisap rokok.

5) Menu utama masakan lelaki adalah telur goreng, sardin. Tak ketinggalan jugak kicap masin. Yang rajin sikit masak megi dengan telur.

6) Jika seorang lelaki yang rajin memasak, anda akan dapati gas masakan akan cepat habis, kerana lelaki memasak selalunya guna api yg kuat. Cepat sikit masak. Kalau tak percaya, cuba tengok kat kedai mamak. Apinya bukan main lagi besar.

7) Keadaan dapur rumah orang lelaki yang bersepah sepah adalah satu pemandangan biasa yang mempunyai nilai artistiknya yang tersendiri. Kalau ada lumut dan lipas itu tandanya mesra alam.


8 ) Biasanya lelaki tidak akan merungut sekiranya masakan itu dimasak oleh seorang lelaki. Yang penting, asalkan kenyang. Tapi kalau perempuan yang masak, komplen dia banyak sikit. Betul tak?

9) Kalau lelaki membeli pelbagai lauk dan memasak dengan bersungguh-sungguh, serta dalam kuantiti yang banyak, itu maknanya dia nak bagi kat awek. Tak pun dalam proses nak mengorat.. hahaha

P/s : Hanya sebagai gurauan dan hiburan semata-mata, kalau ada yang sama tu mungkin kebetulan semata-mata :P




Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

4 Fakta Terbaru Facebook




FAKTA 1:
kita tidak boleh mnyebut huruf M tanpa mnyentuh bibir...

FAKTA 2:
setelah anda membaca fakta 1,anda secara ****hnya akan mempraktikkan nya..

FAKTA 3:
setelah membaca fakta 2,anda akan brasa malu dan bkata"cis!!,hampeeh!!,aq tkena!"

FAKTA 4:
stelah mmbca smua fakta anda pula brasa sronok & trus nk copy paste untuk knakn org laen mcam anda tkena..

p/s : aq pon dah terkena, so copy pasta di sini, sumber fb.heee



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

10 Surah yang dapat menghalang 10 Ujian Besar Allah





01) Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.
02) Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.
03) Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.
04) Surah Al-Waqiah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.
05) Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.
06) Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.
07) Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.
08) Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.
09) Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.
10) Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.

Sila share - Semoga dapat menjadi amalan kita semua. :-)
sumber



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Lawak - Panggilan Sayang untuk si Isteri



Kamal diundang kawannya makan malam.  Mizal, si tuan rumah, memanggil isterinya dengan kata- kata  Sayang... Manis... Cintaku... Sayangku...Kasihku... dan seumpamanya.

Kamal memandang Mizal dan berkata, "Romantis sekali, setelah berpuluh tahun menikah, kau tetap memanggil isterimu dengan kata-kata itu." Mizal mengangkat bahu dan berbisik, "sebenarnya, aku lupa namanya sejak tiga tahun lalu."



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Kisah Syaitan yang membantu pemuda ke Masjid




Seorang pemuda buta bangun awal pagi untuk solat subuh di Masjid. Dia berpakaian, berwudhu dan  berjalan menuju masjid. Di tengah jalan menuju masjid, pemuda tersebut jatuh dan pakaiannya kotor.

Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang kembali ke rumah. Di rumah, dia berganti baju, berwudhu, dan, LAGI, berjalan menuju masjid . Dalam perjalanan kembali ke masjid, dia jatuh lagi di tempat yang sama! Dia, sekali lagi, bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah. 

Di rumah, dia, sekali lagi, berganti baju, berwudhu dan berjalan menuju masjid . Di tengah jalan menuju masjid , dia bertemu seorang lelaki dan memimpinnya. Dia menanyakan identiti lelaki tersebut, dan menjawab “Saya melihat anda jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid, jadi saya mahu bantu anda..”

Pemuda tersebut mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid . Saat sampai di masjid , pemuda buta itu bertanya kepada lelaki yang memimpinnya untuk masuk dan solat subuh bersamanya, lelaki itu menolak, pemuda itu mengajak lagi hingga berkali kali dan, lagi, jawapannya sama.

Pemuda bertanya, kenapa menolak untuk masuk dan solat?
lelaki itu menjawab
“Aku adalah Syaitan”
Pemuda itu terkejut dengan jawapan lelaki itu.

Syaitan kemudian menjelaskan, ‘Saya melihat kamu berjalan ke masjid , dan sayalah yang membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masjid, Allah memaafkan semua dosa dosamu.

Saya membuatmu jatuh kali kedua, dan bahkan itupun tidak membuatmu berubah fikiran untuk tinggal di rumah, kamu tetap memutuskan kembali masjid .

Kerana hal itu, Allah memaafkan dosa dosa seluruh anggota keluargamu.

Saya KHUATIR jika saya membuat kamu jatuh untuk kali ketiga, jangan jangan Allah akan memaafkan dosa dosa seluruh penduduk desamu, jadi saya harus memastikan bahawa anda sampai di masjid dengan selamat….’

Kesimpulan, 
Janganlah anda sesekali berputus asa untuk mengerjakan ibadah@kebaikan ke jalan Allah. Kerana kita tidak pernah tahu akan ganjaran Allah S.W.T kepada umatnya.
Sama-sama lah kita SHARE kepada sahabat Facebook yg lain untuk kebaikan bersama




Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Tujupakale Password Wifi Kedai Mamak



Ajoi : dey mamak apa password WIFI kt sini?
Mamak : apa WIFI??
Ajoi : ini kedai punya internet la..
Mamak : Ooo..itu mcm kalu, password dia tujupakale jugak
Ajoi : hah??
Mamak : "tujupakale..!"
Ajoi : Apa tu..??
Mamak : Aiyoo..awk tnya passwordkan..tujupakale la..
Ajoi : Password dia tajupakale..!
Mamak : ya..tujupakale
Ajoi pun menaip T.U.J.U.P.A.K.A.L.E. (ternyata salah)
Ajoi : dey, mamak apa password dia??
Mamak : tujupakale la...sudah tnya byk kali jugak..aiyoo!!
Ajoi : kau bg salah la, tu yg aku tnya balik
Mamak : mana ada slah..tujupakale
Ajoi : x boleh la dey!!
Mamak : boleh la...
Ajoi : ko dtg sini tgk aku taip..(mamak tu pun dtg) kalo x boleh kepala ko aku tuju!
Mamak : aiyoo abg jgn marah la..awk satu kali saya tengok (Hasrul pun taip)
Ajoi : ko tgk aku taip T.U.J.U.P.A.K.A.L.E... tgk,mana dapat!!
Mamak : dey, abg mari sini saya taip..awk kasi tekan salah butang jugak..
Ajoi : eh, ye ke...kau tekan la
Mamak : ini mcm tekan la 7777
Ajoi : "ini TUJUH EMPAT KALI..!!"
Mamak : betul la saya cakap tujupakale..
Ajoi : %@$#@%#!!!!....



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

3 Sifat baik dan Buruk Penis (18++)



3 Sifat buruk penis:
1. Pemalas. Setelah kerja langsung tidur.
2. Kurang sehat. Setelah dilayani terus termuntah
3. Suka akrobat. Kerja dgn kepala di bawah.

3 sifat baik penis:
1. Displin . Tiap pagi selalu bangun.
2. Sopan. Tiap lihat gadis selalu berdiri.
3. Hormat, tiap lihat nenek2 selalu menunduk

p/s: sekadar hiburan...hehehe
sumber



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!
Golongan yang Bajet 'HOT' di Facebook

Golongan yang Bajet 'HOT' di Facebook



Nama Profile:
Letak nama Adinda Evans, Fakhri ShawlRanoy, yg terbaru Kelabuson Chance. Baru urban skit? FULLLL!: Letakkan full di belakang nama contoh "Fasha Seksi Full" sbb menambahkan keinginan untuk
orang add.

PROFILE PICURE:
Letak gambar ala2 model, yang laki dengan gaya bajunya. Yang gurlz dengan gaya ala2 muncung itik. Ada jugak yg bergambar dengan DSLR depan cermin contohnya depan tandas Pavi.

INFO:
Wajib letak ayat seperti "i wont approve ppl i dont know because my ayah angry birds" atau "you add me for what?... stalker?...euuww". Atau ada juga yg buat mcm karangan macam "hai awak.. add la saya, saya tak sombong punya... meh la add saya, nanti leh usha free".

STATUS:
Status juga mempengaruhi tahap kebajetan seseorang, contohnya "Ada 3001 friend request la..camne ni, nak approve x?". atau "Sedang meremove orang yg saya tak kenal. hihi" atau nak bajet lagi "Tadi, saya pergi Kedai Mamak nampak mamak ni usha saya....eee geli ar, nak berkenalan ngan saya ler tu"

PRIVATE:
Bajet artis, private wall biar orang lain tak boleh tulis. Sibuk dia mengalahkan Azwan Ali. Ye la... petang kang ada photoshoot" 

p/s : TUT...gurauan semata-mata.
Sumber asal 



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Kisah Pak Pandir dengan Wartawan



Satu hari kecoh Pak Pandir panggil wartawan datang kerumah dia. Bila wartawan2 sampai mereka pun bertanya ada apa yang menarik ni pandir. 

Pak Pandir pun kata..tenguk ni..aku tanam pokok rambutan tapi tumbuh pokok ubi kayu..hehehe.

Waaa pelik ni Pak Pandir..cuba cerita kat kami... 

5 bulan dulu aku ada tanam pokok rambutan kat sini..aku ingat lagi sebab aku ada tandakanya kat sini... 
dengan apa Pak Pandir tandakan? tanya wartawan.... 
dengan batang ubi kayu, jawab Pak Pandir.



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!
Tok imam - Cukur bulu 50 sen

Tok imam - Cukur bulu 50 sen



Suatu hari seorang budak sedang memanjat pokok rambutan berdekatan masjid tanpa seurat benang pun. Tiba-tiba Tok imam yang baru habis berwirid dan berzikir keluar untuk pulang ke rumah ternampak budak tu..dan memanggilnya turun..

Dia pun bertanya pada budak tu.." Nak..kenapa tak pakai baju nie..?"
Budak menjawab "..saya nie orang miskin la pakcik..tak mampu nak beli pakaian"

Tok imam pun bagi RM20 suruh beli pakaian dan makanan sekali..

Budak tu blah dan ucap terima kasih.

Sampai kat umah,dia bagitau ayahnyer dia dapat RM20. Ayahnya pun pikir..("kalau anak aku rm20..kalau aku..?!" ayah mendapat satu idea.

Petang esok ayahnya plak dah ready kat pokok rambutan tu. Seperti biasa tok imam pun nak pulang dari masjid..dan ternampak orang tua pulak yang ada kat atas, hanya mamakai kain pelekat tanpa memakai seluar
dalam.

Tok imam memanggil orang tu turun dan bagi 50 sen. Ayah budak tu tergamam dan bengang sedikit.." Kenapa saya dapat 50sen jer..?"

"Budak ari tu..dapat rm20..!! Mana adil..!!"(nada marah)

Tok imam jawab." Takper, gini..duit tu awak guna untuk cukur erk..dah "lebat" sangat saya tengok..!!"

kehkehkeh.......



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!
Lawak Ratu Cantik dunia

Lawak Ratu Cantik dunia




Satu pertandingan ratu cantik dunia sedang diadakan. Seorang demi seorang wanita cantik keluar ke pentas memperagakan diri sambil diperkenalkan oleh juru acara majlis.

"Inilah Miss Malaysia!!"....tetamu bertepuk sambil bersorak..
"Inilah Miss China!!" ....tetamu semakin galak bersorak..
"Inilah Miss India!!!"....semakin rancak tepukan dan ada yang bersiul-siul...

Tiba-tiba tabir belakang pentas terselak dan keluarlah seorang nenek tua bertongkat tercengang-cengang. Nenek itu kelihatannya seolah-olah tak mengerti langsung apa yang berlaku. Sambil berjalan dengan tongkatnya ke atas pentas, nenek tua itu menggaru-garu kepalanya.

Keadaan itu membuatkan juru acara tergamam dan dengan spontan beliau berkata, "Err..dan yang ini pula...Miss Understanding"... hehehehe



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Rogollah saya - Mak Cik gersang




Suatu hari, seorang Makcik menyewakan salah satu biliknya untuk seorang pemuda penyelidik nak buat kajian kat kampungnya. Penyelidik yang dah bersetuju tu pun menyewa la.

Malam tu. Time penyelidik tu nak mandi, maklum ler bilik air kampung. Dah tu dia tu..hensem lagi..muda lagi..
Makcik tu pun “semacam” ler..dia pun nak pi ngendap si anak muda nie mandi….

Makcik nie kantoi sekali..oleh pemuda tu..Kali keduanya pun kantoi..nak ngendap nie..Kali ketiganya..pemuda tu naik bengang dan bagi warning..

” Kalau makcik ngendap saya sekali lagi…saya rogol makcik!!!”
Kemudian..makcik tu keluarkan jari kelingking dan berkata…

” JANJI TAU..!!”..



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

5 Tips buatkan Roomate anda jadi gila!



Anda rasa bengang dan menyampah dengan roomate anda? ataupun nak kenakan roomate anda? jom kita buat......

1) Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 " Tolong, kat mana aku berada ni?" dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.

2) Ambil marker, buat bulatan kecil kat lengan anda. Besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata "Dah merebak... dah merebak!"

3) Beli pisau banyak-banyak. Tajamkan setiap malam sambil merenung roommate anda sambil berkata "Tak lama lagi...tak lama lagi..."

4) Edarkan risalah ke kawasan kedai/rumah kedai berdekatan rumah/kampus. Dalam risalah tu, nyatakan bahawa roommate anda hilang. Letak sekali gambar dia dlm risalah tu. Tawarkan hadiah kepada sesiapa yg menjumpai roommate anda.

5) Bila roommate anda tutup lampu pd sebelah malam, nyanyi lagu opera sekuat hati. Bila dia buka balik lampu, buat2 muka ****h dan confused.




Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Kalau berani buatlah, aku cincang 14 anu' kau




Itulah gelagat sepasang suami isteri yang tak pernah sependapat dalam banyak hal. Si isteri selalu merungut kepada suaminya disebabkan suaminya tak pernah menyetujui apa juga cadangan yang dibuatnya.

Suatu hari si isteri berkata kepada suaminya..

Isteri : Abang tak pernah ikut kemahuan saya. Semua cadangan saya tak pernah abang setuju.

Suami : Tak semua.. ada juga yang saya setuju.

Isteri : Tidak. Selama kita berkahwin belum pernah lagi abang ikut kemahuan saya!

Suami : Tentu ada.. cuma tak kena tempatnya jekk...

Isteri : Cuba abang cakap apa kemahuan saya yang abang akan ikut?

Suami : Baiklah, katakan ada dua buah bilik untuk menumpang tidur, setiap satu bilik masing-masing ada seorang lelaki dan seorang wanita. Yang mana satu bilik yang awak akan tumpang tidur?

Isteri : Sudah tentulah saya masuk ke bilik yang ada wanita... Tak kan saya masuk bilik yang ada lelaki pulak..

Suami : Haa... saya pun akan masuk bilik yang ada wanita.... Kan saya setuju dengan awak..!!

Isteri : (Nada marah) Dasar lelaki.....!!! Kalau berani buatlah... aku cincang 14 anu' kau..

Suami : Aiikk.. bila kita setuju dia marah pulak...!!!



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

5 Cara menakutkan Jiran anda



1) Kat halaman belakang, gali 2-3 batas berbentuk kubur kemudian letakkan papan dan kain putih. Bila jiran tegur nanti, kata "Takde apa-apa tu. Saya nak tanam sayur….nak berkebun", sambil menyiram air mawar keatas 'kubur tipu' tu…. lagi wangi lagi real…

2) Setiap Subuh, alihkan tanaman dan pokok bunga jiran anda daripada tempat yang asal. Lakukan setiap pagi supaya tanaman / pasu bunga mereka sentiasa beralih-alih. Kalau mereka hairan, kata "Kuat berjalan betul pokok2 awak nih!".

3) Minta kebenaran mereka untuk membuang sampah di tong sampah mereka. Jika mereka tanya kenapa, kata je "Tong sampah saya penuh dengan mayat.. eh.eh… sampah…hehehe".

4) Buat open-house dan jemput jiran2 anda. Tapi hidangkan kasut, selipar, terompah, boots dan kasut high-heels sebagai hidangan utama. Buat barbecue di halaman dan panggangkan selipar jepun anda. Cadangkan kepada jiran yang anda pun boleh tolong mereka panggang kasut mereka sekali.

5) Bila menyidai baju di ampaian rumah, sidai sekali surat khabar, majalah dan buku2 anda. Jika jiran tengok, kata je anda tak suka membaca bahan bacaan kotor.





Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Wow aku mengintip pasangan pengantin baru




Suatu malam aku dan kawan2 mengintip jiran sebelah pasangan pengantin baru pada jam 12 malam, terdengar suara pengantin perempuan bersuara:

"Bang! cepat lah bukak! I nak rasa ni bang"

Tiba-tiba terdengar pengantin perempuan teriak "Aduh!".

Lalu aku dan kawan2 ku tak sabar lalu panjat dan mengintip, rupa-rupa nya mereka sedang kopek durian...!

p/s : Sekian terima kasih....




Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Bapa aku hebat!




Man : "Bapa aku hebat. Dia polis. Semua orang takut ngan dia."

Ajoi : "Eleh, bapa aku lagi terer. Kalau dia suruh orang tunduk, mesti orang tu tunduk."

Man : "Wow! Bapa kau kerja apa?"

Ajoi : "Tukang gunting rambut"




Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Gambar Terbaru Aishwarya Rai di Sekitar Festival Filem Cannes, Figura






p/s : Sopan pakaiannya daripada artis Malaysia kan!!, Click gambar untuk besarkan
sumber gambar : rotikaya.com



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Tingkatkan traffic blog anda dengan apesal.com!



Haha..sapa tak kenal apesal.com kan, Salah satu web untuk para blogger meningkatkan traffic. So bagi blogger yang belum daftar apesal.com cepat-cepatlah daftar. Memang berguna untuk para blogger. Apa lagi  submit post korang @ apesal.com. Bawah ini antara entri yang paling menarik di apesal.com..





Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Ayah Masukkan Sosej keluar seekor Lembu!




Ada kisah seorang anak yang diberi peluang untuk belajar di Amerika untuk dapatkan degree, tapi selepas 15 tahun, tak pernah lulus, akhirnya bapak dia dah tak sanggup lagi tanggung beban wang untuk anaknya itu, terpaksalah dia bawak balik ke Malaysia.

Sepanjang perjalanan dari airport ke rumah, bapaknya diam aje (marah la tu).

Si anak dah rasa tak best, so dia pun cari la idea untuk berbual & tunjuk pada bapak dia yang dia kat Amerika ada gain something la dgn pekembangan teknologi. So dia cakap dgn bapak dia:

Anak : Bapak tau tak, kat Amerika sekarang teknologi dah maju giler. Sekarang nak buat sosej tak payah nak sembelih lembu, buang kulit bagai, masuk je lembu dalam machine, dah jadi sosej....

Bapak : Itu teknologi dah lapuk. Kat Malaysia lagi advance. Aku 32 tahun dulu, masukkan sosej aje dah keluar lembu sekor... menyusahkan plak tu...




Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Betul ke semua perempuan macam ni?



1) Kalau perempuan kata : Kita lebih sesuai berkawan saja.
 Makna tersembunyi : I tak nak kat you. Tak paham-paham ke?

2) Kalau perempuan kata : I suka berkawan dengan you. You baik,memahami bla bla bla...

Makna tersembunyi : Hish.. I rasa macam minat sesangat kat you la. Rasa macam nak jadi awek you je.

3) Kalau perempuan tanya : You pernah tak teringatkan awek you yang dulu?
Makna tersembunyi : Kalau nak gaduh, kalau berani sangat, sebut la nama dia depan aku.

4) Kalau perempuan kata : I sanggup berkorban demi kebahagiaan you.
 Makna tersembunyi : Amboi! Aku kena berkorban. Habih, hangpa dua ekoq gak yang seronok.

5) Kalau perempuan kata : I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Asalkan you berterus- terang dengan I, bersikap jujur dan berlaku adil.
Makna tersembunyi : Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil, aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu.

p/s : Sambungan daripada Lelaki wajib tahu - Rahsia kata-kata Wanita!, Kalau salah sila komen yek. admin pun xtahu!



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Kisah perempuan yang menahan kentutnya




Seorang gadis pergi makan malam kerumah orang tua kekasihnya.Ini adalah makan malam pertama dengan keluarga kekasih dan dia begitu gugup. 

Mereka semua duduk di sebuah meja makan dan mulai menikmati hidangan enak yang tersaji.

Beberapa saat kemudian si gadis mulai merasa kurang selesa akibat rasa gugup yang keterlaluan dan broccoli casserole yang dimakannya.

Hampir menangis rasanya ia berusaha menahan kentut. namun karena sudah tidak tahan, tak ada pilihan lain, dia putuskan untuk mengeluarkan sedikit kentut agar terasa agak lega. 

Kentut itu tidak begitu nyaring, tapi semua orang di meja makan mendengar bunyi kentutnya.

Belum sempat rasa malu menyerbu si gadis, bapa kekasihnya melihat ke anjing keluarga yang asyik mengendus-endus di kaki si gadis, dan berkata dalam nada yang agak tinggi,"Doggy!"

Si gadis berfikir, "wah ini bagus!" dan segaris senyum lebar menghias wajahnya. Beberapa menit kemudian, dia mulai merasa tidak selesa lagi.

Kali ini, dengan tanpa malu-malu di lepaskannya kentut dengan bunyi yang lebih kuat.

Bapa kekasihnya kembali menatap anjing keluarga mereka dan berteriak, "Celaka Doggy!"

Sekali lagi si gadis tersenyum dan berfikir, "bagus!" beberapa menit kemudian si gadis merasa perlu mengeluarkan kentut lagi. 

Kali ini dia tanpa berfikir panjang dia melepaskan kentut begitu saja, bunyi kentutnya kali ini boleh menyaingi bunyi kereta api.

Sekali lagi bapa kekasihnya melihat ke anjing keluarga dengan pandangan jijik dan berteriak, "Celaka Doggy!", cepat pergi dari perempuan itu sebelum dia berak diatas kamu!"



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Ayah buat Silap mata, Anak telan duit!




Malam tu, sepasang suami isteri dah bersiap-siap nak masuk ke bilik tidur bila tiba-tiba mereka terdengar suara anak bongsu mereka menangis. Mereka pun pergi mendapat anak itu lalu bertanyakan kenapa dia menangis..

Si anak menjawab dia tertelan duit syiling lima sen dan sekarang dia takut akan mati sebab tertelan duit tu, lalu terus menangis teresak-esak.

Si ayah yang buntu nak memujuk anak itu tiba-tiba teringat duit dalam poket seluarnya lalu mengeluarkan duit lima sen. Kemudian si ayah berpura-pura membuat magik dan mengeluarkan duit lima sen dari telinga anaknya.

"Ha, kan ayah dah keluarkan ni." Si anak teruja dan terus berhenti menangis. Sepantas kilat anak itu mengambil duit lima sen itu dan menelannya lalu berkata, "Buat lagi sekali ayah."



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Kes Perempuan melayu senang dirasuk terjawab!




Kes ini berlaku betul diruang pelajar perempuan membasuh kain. Berlaku diasrama puteri. Kebanyakan yang terkena rasukan adalah gadis melayu dan tidak pernah ada kes berlaku pada pelajar kaum Cina dan India. Di mana salah nya...

Kita ikuti percakapan antara bomoh melayu dengan syaitan. 

Misteri di Asrama Puteri terjawap! 

Suatu hari, ada seorang ketua bomoh yang begitu berani hendak berjumpa dengan sekumpulan jin yang berlegar2 di asrama hinggakan mereka merasuk sebilangan pelajar di sek itu. Ketika sampai di sebuah bilik, ketua bomoh pun membaca sejenis mantera.

Selepas membaca mantera, ketua bomoh pun memanggil ketua jin itu. Lalu ketua jin itu pun datang dengan menunjukkan wajah rupanya yang begitu hodoh dan jijik. Hinggakan ketua bomoh yang begitu berpengalaman itu pun hampir2 pengsan dibuatnya! 

Hinggakan mayat reput pun lebih baik dari wajah si ketua jin itu!!! Tapi si ketua bomoh tetap kuatkan semangatnya yang jitu. Lalu si ketua bomoh pun bertanya dengan kuat dan nyaring, menampakkan semangatnya yang tidak kendur walaupun terlihat sesuatu yang begitu menakutkan itu. 

"Mengapa kau rasuk pelajar sekolah di sini hah? Jawap!!!" Kenapa gadis Melayu jadi sasaran kau wahai syaitan yang direjam???" 
Dengan menarik nafas panjang, si ketua jin pun menjawab... "Siapa Bilang Gadis Melayu Tak Menawan Tak Menarik Hati, Tiada Memikat", "Kalaulah Memang, Tak Mungkin Aku Tertarik, Kalaulah Sungguh, Tak Mungkin Aku MERASUK... " "Aduhai...pon..aduiii...

p/s : xpayah nak berangan lama2 sngat..dah2 pi baca entri lain pulakk...



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Lelaki Wajib tahu - Rahsia kata-kata wanita!




1) Kalau perempuan tanya : Lawa ke budak pompuan tu?
Makna tersembunyi : Siapa yang paling lawa? I ke, budak pompuan tu?

2 ) Kalau perempuan tanya : You dah makan ke belum?
Makna tersembunyi : Jom pi makan. Lapar ni!

3) Kalau perempuan kata : Lawa-lawa la baju kat sini,yek.
Makna tersembunyi : Belikanlah untuk I.

4) Kalau perempuan kata : Rasa macam nak pening la.
Makna tersembunyi : Tolong picit kepala.

5) Kalau perempuan kata : Letihnya hari ni. Mana nak masak, basuh kain-baju lagi?
Makna tersembunyi : Kita makan kat luar jelah. Lepas tu, tolong basuh kain-baju sekali, yek.

p/s : Betul ker? admin lelaki mana la nak tahu!!





Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Haji Mabrur ke Marlboro? - Edisi Rosmah dan Najib






p/s : Gambar ni dah lama pon, tp bukannya nak mengungkit @ membangkitkan isu, just nak bg korang bukak mata besar2..tgok sendiri ini ke pilihan kita? - xpuas hati boleh senyap2 ehh..




Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Siapakah Lelaki Misteri ini?




Haha, bukannya misteri sebab hilang ke, ape ke. tapi yang misterinya pasti ramai di kalangan kita tidak mengenalinya. dia bukan artis yang mengisi dada-dada akhbar hiburan, bukan juga ahli parlimen yang kebanyakannya sekadar memberi janji-janji kosong.

Telah Islam di tangannya lebih daripada 11 juta penduduk Afrika dalam jangkamasa 29 tahun beliau menyebarkan dakwah Islam di Afrika.

Membina 5700 buah masjid.
Menjaga seramai 15000 anak yatim.
Menggali 9500 telaga di Afrika.
Mendirikan 860 buah sekolah,
4 universiti dan
204 buah Pusat Islam.

Beliau ialah Syeikh Dr. Abdurrohman as Semait (???? Boleh google).
Berasal dari Kuwait.
Mengambil bidang kedoktoran !
Pernah dipenjarakan sebanyak dua kali.

Dia bukan mengambil jurusan Syariah atau Usuluddin, tapi mengambil jurusan kedoktoran yang berjiwa "syariah" dan "usuluddin" !

Lalu kita di mana ?

Subanallah..

sumber : i love islam



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Edisi Jumaat - Wanita itu Amanah Allah




Wanita itu satu amanah dari Allah...

“Lelaki yang paling kacak adalah lelaki yang paling baik terhadap isteri dan keluarga.” 

Sesungguhnya, wanita itu satu amanah dari Allah, maka lindungilah ia kerana ia jua sebahagian dari lelaki.

“Wahai manusia, bertaqwalah kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu, dan daripadanya Allah menciptakan isterinya; dan dari pada kedua-duanya Allah mengembang biakkan lelaki dan perempuan yang banyak.” (al-Araf)

Dengan kasih sayang Allah tiada yang mustahil.

sumber : i love islam




Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Sakit Malam Pertama - Bukan untuk tontonan Umum




Ada sepasang pengantin baru berada di kamar pengantin, di malam pertama. Pada tengah malam itu, tiba-tiba isterinya mengerang, "Adoi.. Sakitnya bang… ! Macam mana ni bang..?"

Suaminya lantas menenangkan isterinya, "Jangan nangis Sayang.. Nanti emak ayah dengar.. Mereka mungkin belum tidur lagi tu.." Kebetulan bilik mertua hanya bersebelahan kamar tidur pengantin.

Tapi kerana tidak dapat menahan sakit, isterinya tambah kuat mengerang. Mahu tidak mahu, si suami pun berkata, kali ini kuat sedikit suaranya: "Sabar Sayang! Tahan saja.. Esok baru cabut."

Sejak dari tadi bapa mertua lelaki masih belum tidur. Dia memang terdengar anak perempuannya mengerang, tadi dia tidak peduli, biasalah malam pengantin, fikirnya. Tapi kali ini dia sudah hilang sabar. Dia bangun, pergi ke bilik sebelah lantas menendang pintu kamar pengantin.

Dengan rasa geram bapa mertua berteriak: "Ni apa kena ni? Tak faham ke? Anak aku boleh mati kalau besok baru kau nak cabut! CABUT SEKARANG JUGA!"

Terkejut besarlah kedua pengantin tu. Sambil tersipu-sipu pengantin perempuan pun berkata kepada ayahnya: "Abah, takkan sakit gigi pun boleh mati.. Lagipun manalah ada Klinik Gigi yang buka 24 jam?".

p/s : jangan fikir2 yg bukan2 yerr...



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Awek berusia 30 tahun yang Hot! kalah lisa Suriani






Percayakah anda Awek kat atas ini berusia 30 tahun..???

ya! itulah hakikatnya Xia Da merupakan anak kelahiran Yunan, China 4 April 1981..wajahnya kelihatan awek muda walaupun telah berusia 30 tahun...

Cun x????? agak2 boleh kalahkan lisa surirumah x??

p/s : kepada peminat2 Lisa jgn Marah yerr...





Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Koleksi Kata-kata Hikmah




Koleksi kata-kata hikmah yang sesuai dijadikan renungan bersama dan dijadikan sebagai motivasi diri.

01) Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari.
02) Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai.
03) Sabar penghilang penat, tekun pembawa berkat.
04) Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan berusaha untuk maju
05) Berani Berkorban dan Berubah, Kejayaan adalah Ganjarannya

p/s : Semoga berguna untuk dikongsikan...



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!
Telur Separuh masak untuk ayah daripada mak

Telur Separuh masak untuk ayah daripada mak




Aziz dan Ani membawa anak lelaki mereka yang berusia 6 tahun ke klinik. Walaupun pada mulanya agak malu dan segan, akhirnya mereka membuka mulut juga menceritakan kebimbangan mereka tentang kemaluan anak mereka yang agak kecil berbanding kanak-kanak lain yang sebayanya.

Selepas melakukan pemeriksaan, doktor berkata,

“beri makan telur separuh masak setiap pagi. Lama-lama besarlah tu.”

Besok pagi, apabila anak lelaki mereka hendak bersarapan, terkejutlah dia melihat ada 10 biji telur di meja makan.

“Telur ni untuk saya ke mak?”, tanya si anak.

“Engkau makan dua biji saja. Yang lain tu untuk ayah

kau punye”, kata emaknya.

p/s : ahaahahaa, pandai mak dia main trick...



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Pak pandir kena penyakit Barah Otak




Satu hari Pak Pandir mengalami sakit kepala yang amat sangat. Lalu dia pun pergi ke pekan untuk berjumpa dengan doktor.

Doktor: Serba salah saya hendak memberitahu Pak Pandir nie..tapi saya mesti beritahu Pak Pandir bahawa Pak Pandir telah menghidapi Barah Otak.

Pak Pandir: Yaaaaaahoooooo!!! (melompat kegirangan)

Doktor: Pak Pandir fahamkan maksud saya? (kebingungan/peliks)

Pak Pandir: Tentu sekali saya faham, apa doktor fikir saya bodoh sangat ke?

Doktor: Habis tu..kenapa gembira sangat?

Pak Pandir: Sebelum ini isteri saya Mak Andir selalu marah saya dengan mengatakan saya “takde otak”. Dengan berita baik ini ia telah membuktikan bahawa saya sebenarnya mempunyai otak.



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Panas! Suamiku Hebat




Ketika makan tengahari bersama, Pian berbual dengan Amat jiran sebelah rumahnya.

Pian: “Amat, aku dengar semalam kau bertengkar dengan isteri kau?”

Amat: “Ya betul…”

Pian: “Mesti hebat kan? Jadi akhirnya macam mana?”

Amat: “Akhirnya dia berlutut di depan aku…”

Pian: “Wuahhhh hebat sekali kau… kau memang jantan sejati, kemudian apa kata isteri kau?”

Amat: “Isteri aku berteriak dengan kerasnya, “Hei kalau kau anak jantan, keluarlah dari bawah katil tu dan hadapi aku!!”

Pian: “@#$!%^&%”



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Goalkeeper menendang bayi sejauh 60 meter




Dalam satu kebakaran tingkat 13, sorang wanita dgn bayinya terperangkap.

Datang seorang penjaga gol…

Goalkeeper : Lemparkan bayi tu.

Wanita : Takut awak terlepas!

Goalkeeper : Saya tak pernah miss sepanjang kerjaya saya!

Wanita tu pun lempar, dan goalkeeper tu dapat menangkap dengan baik sekali …

kemudian...

dia meletak bayi tu ke tanah, undur beberapa langkah dan terus menendang bayi tu sejauh 60 meter.

Opsss…………..

p/s : hehehe..saje bagi tajuk panas sikit...



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!
Kisah Malam Pertama - bukan untuk tontonan umum

Kisah Malam Pertama - bukan untuk tontonan umum




Seorang lelaki bernama Ajoi yang baru saja menjalani malam pertama bersama isterinya, menceritakan tentang kemuskilannya kepada seorang kawan, Abon.

“Wah, gila juga! Ternyata memang benar,” ujar Ajoi. “Kebiasaan yang sering kita lakukan ketika masih bujang, boleh berulang pada malam pengantin.”

“Sebenarnya apa yang berlaku semalam?” si Abon ingin tahu.

“Begini. Kau kan tau kalau sewaktu bujang aku suka melanggan perempuan.”

“Ho oh.”

“Nah, terus malam pengantin semalam, setelah selesai melakukan hubungan, tanpa sengaja aku memberikan wang RM 100 pada isteri aku.”

“Wah, gila kau!” Abon terperanjat. “Bagaimana? Isteri kau marah?”

“Itulah masalahnya,” Ajoi menjawap. “Dia malah memberikan pulangan wang RM 25 kat aku!”

p/s : hahaha, dua2 bodoh..sumber : jumpa kat web indon..



Tak kan BACA jer KOMEN la Sikit..!!!

Jom Follow

Blog Terbaik

Follow on NetworkedBlogs