Khasiat Air Perahan Lemon Untuk Turunkan Suhu Anak Demam. Sangat Berkesan!



Dengan cuaca yang sentiasa panas dan haba pun tinggi, banyak kanak – kanak yang mengalami demam. Biasalah bila anak dah deman, banyak urusan kita terganggu.. Ni ada tips simple macam mana nak turunkan suhu demam.. Jom tengok caranya kat bawah!

1. Air perahan lemon + air -Nisbah 1:1 
  1. Perah lemon ke dalam mangkuk dan campurkan dengan air.
  2. Masukkan ke dalam botol spray dan semburkan di kepala anak kita supaya sentiasa basah. Boleh juga di rendam dengan kain dan diletakkan di kepala si manja.
  3. Selain itu, kita boleh juga merendam stokin anak di dalam campuran air lemon itu dan pakaikan kepada anak kita pada waktu malam.

2. Hirisan lemon
  1. Kalau anak dah besar, mereka biasanya akan rimas apabila dipakaikan stokin yang lembab.
  2. Jadi, bolehlah hiriskan lemon dan lekatkan di tapak kaki mereka dan selotapekan lemon itu supaya tak tanggal smile emoticon
  3. Spray kan kaki dan kepala si manja dengan air perahan lemon juga supaya kaki mereka sentiasa basah. In sya Allah cepatlah turunnya suhu yang panas tu.


Kredit: ummuzuhayr.com

0 comment... add one now