Header Ads

Inilah 10 Tabiat Yang Boleh Merosakkan Buah Pinggang Anda Yang Ramai Orang Tak Tahu..Buah pinggang adalah salah satu daripada organ-organ terpenting dalam tubuh itulah sebabnya kita perlu memastikan mereka sihat sepanjang masa. Gejala-gejala utama masalah buah pinggang adalah perubahan kuantiti dan warna air kencing, pernafasan masalah, loya, anemia, keletihan, nafas, rasa sejuk, sakit dan gatal kulit.

Malangnya, beberapa tabiat yang biasa adalah bertanggungjawab bagi kerosakan buah pinggang – di sini adalah sebahagian daripada mereka di bawah:

Pengambilan air yang tidak mencukupi
Tidak minum air yang cukup teruk boleh membahayakan buah pinggang. Apabila tubuh kekurangan air, darah lebih pekat dan terdapat kurang aliran darah ke buah pinggang, yang mengakibatkan fungsi buah pinggang terjejas dan pengumpulan toksin di dalam badan. Jumlah harian yang disyorkan air adalah 10-12 gelas. Minum jumlah ini akan memaklumkan kepada anda badan yang terhidrat dan buah pinggang anda sihat.

Melambatkan dorongan untuk membuang air kecil
Tidak kencing apabila anda perlu boleh merosakkan buah pinggang anda juga. Ini menyebabkan air kencing untuk kekal di dalam pundi kencing, membolehkan bakteria membiak dan menyebabkan jangkitan saluran kencing. Jadi, apabila anda perlu untuk pee, berbuat demikian secepat mungkin.

Minum alkohol terlalu banyak
Alkohol adalah toksin bagi buah pinggang yang boleh merosakkan fungsi mereka jika anda minum terlalu banyak. Tabiat ini menyimpan asid urik dalam tubules buah pinggang, menghalang mereka dan meningkatkan risiko kegagalan buah pinggang. Alkohol juga dehydrates badan, itulah sebabnya anda perlu melekat pada jumlah yang disarankan 2 minuman sehari.

Penggunaan yang kerap analgesik
Penggunaan analgesik dan over-the-counter ubat penahan sakit untuk mengurangkan keradangan dan demam yang kerap boleh merosakkan buah pinggang dan organ-organ lain. Menurut kajian, pil ini mengurangkan pengaliran darah ke buah pinggang dan menjejaskan fungsi mereka, dan penggunaan jangka panjang boleh menyebabkan kecederaan buah pinggang akut atau Nefritis ruang-antara. Orang dengan fungsi buah pinggang berkurangan harus berunding dengan doktor sebelum mengambil ubat penahan sakit dan perlu mengambil mereka untuk masa yang sesingkat mungkin.

Rokok
Merokok adalah buruk bagi seluruh badan, dan hubungannya dengan kerosakan buah pinggang telah disahkan oleh banyak kajian. Persatuan Amerika pesakit buah pinggang menyenaraikan rokok sebagai punca nombor satu akhir peringkat buah pinggang, penyakit yang menunjukkan betapa bahaya itu. Merokok juga meningkatkan kadar jantung dan tekanan darah, menyebabkan peningkatan risiko penyakit kardiovaskular dan penyakit buah pinggang juga.

Kekurangan tidur
Orang biasanya tidak mengendahkan kekurangan tidur, tetapi rehat yang betul dalam sekelip mata adalah penting untuk kesihatan anda secara keseluruhan. Tidak cukup tidur menghalang badan daripada memperbaharui tisu-tisu, yang boleh membawa kepada kerosakan organ dari semasa ke semasa.

Pengambilan garam yang tinggi
Memakan terlalu banyak garam boleh merosakkan buah pinggang luar pembaikan. 95% natrium dalam dimetabolismakan oleh buah pinggang, dan dengan memakan terlalu banyak garam, buah pinggang anda akan bekerja lebih keras untuk membolehkan ia. Ini menyebabkan kerosakan buah pinggang dan membawa kepada masalah kesihatan yang lain.

Diet protein tinggi
Makan daging merah dan diproses berlebihan boleh meningkatkan risiko kerosakan buah pinggang dan penyakit. Buah pinggang adalah bertanggungjawab untuk metabolizing dan menghapuskan sisa bernitrogen dari badan, merupakan hasil sampingan kepada penghadaman protein. Pengambilan protin tinggi menimbulkan tekanan glomerular dan penapisan hyper, meningkatkan metabolisme beban buah pinggang dan risiko penyakit buah pinggang.

Kafein terlalu banyak
Kita semua suka kopi, tapi terlalu banyak ia boleh meningkatkan tekanan darah dan buah pinggang terlalu banyak pekerjaan. Tempoh jangka panjang, ini boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang dan meningkatkan perkumuhan kalsium dalam air kencing, mengakibatkan batu buah pinggang serta berkesan.

Mengabaikan jangkitan biasa
Mengabaikan demam, selsema, tonsillitis, pharyngitis dan jangkitan lain boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang. Penghidap penyakit buah pinggang sering terlepas untuk melaporkan yang sedang sakit, tetapi jika anda tidak merawat jangkitan itu, virus atau bakteria boleh merosakkan buah pinggang anda luar pembaikan.Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.