Header Ads

Luka Episiotomy Lepas Bersalin Terbuka, Ini Nasihat Doktor Pakar Kepada Wanita Yang Mahu Lahirkan Anak



Lepas bersalin tu, tolong jalan kepit kepit skit ye..hari ni keje, dapat sorang patient kate luka episiotomy lepas bersalin dia terbuka...actually bila tengok , nampak ade superficial gapping pada jahitan tu, bukanlah luka tu habis terbukasuperficial gapping ni sangat common complaint saya dapat dikalangan ibu2 selepas bersalin...

Basically macam mana nak mengelakkan luka tu jadi teruk..

1) Jangan angkat punggung masa teran nak bersalin.. bila u all buat mcm tu, mmg high risk la luka tu nak jadi jauh ke dalam

my personal experience, patient tu memang asik2 terangkat je punggung die tiap kali die meneran. kita tolak bawah die naik balik..camtula saaaaaaaammpai die berjaya bersalin

hasilnya, terrible deep wound , nasib baik tak extend sampai ke pangkal cervix tu, kalau tak , tak pasal2 je masuk OT , end up dekat 2 jam saya kene repair luka dia...berpeluh2 jugak la, tak masuk lagi sakit blakang lama sangat tertunduk2..phew!

Macam mana nak jaga luka episiotomy tu..

1) masa lepas bersalin tu, jalan tu kepit2 skit.itula gunanya pakai bengkung..kan jalan pun confirm akan terkepit2..

sesetengah orang, kawasan muscle and soft tissue vagina dia agak rapuh tau, most of the time, doktor dah cuba sedaya upaya dah nak repair dan jahit luka tu supaya edge die oppose cantik2..tapi kalau u all memang aktif berjalan ke sana kemari few days bersalin tu, memang luka tu boleh gapping

2) tak perlu nak basuh dengan dettol ke ape ke, mandi je macam biasa, basuh je dengan air bersih. Benang yang digunakan tu jenis absorbable, usually by 2 weeks die akan fully absorb. kalau guna dettol ke ape ke, takut alcohol tu akan menghakis benang tu, nnt benang tu tak kuat dan boleh terputus.

3) siapa nak buat sitz bath pun ok, no harm doing that..its good for personal hygiene

4) tolong guna cermin dan cermin cerminkan bahagian vagina tu supaya u all tahu luka tu healing dengan bagus atau tidak...tak perlu nak ngeri2 tengok benda tu, sebab nanti saya takut nnt u all akan lagi ngeri kalo benda tu dah bernanah and end up kene bukak balik semua benang tu semula.. tu lagi horror ok!

5) kalau boleh elakkan sembelit, sebab nanti teran2 sangat masa berak tu, takut luka tu start gapping...

Kalau luka tu terbuka macam mana..

1) jumpa doktor

2) selalunya kalau luka tu gapping pada bahagian superficial je, tak melibatkan deep tissue and muscle, daily dressing je mencukupi,

3) tapi memang kalau dah terbukak kaw kaw tu, maka haruslah dijahit semula...

Soalan : kalo luka yang superifical gapping tu, kalo tak jahit apa jadi?

dia still akan heal, tapi die akan heal dalam keadaan gapping sedikit die atas, no problem with ur future sexual intercourse tapi cosmetically kurang cantik la kan. kalau taknak gapping langsung, then kene jahit balik la..

so, please jaga luka episiotomy tu ye lepas bersalin, jalan kepit2 skit, jaga kebersihan, cermin cerminkan diri anda, if everything ok, by 2 weeks the wound should heal by itself...

p/s: pada adik2 HO yang ade dalam friendlist saya, learn how to suture episiotomy wound , oppose it adequately, not too loose , not too tight

Goodluck! Moga selamat semuanya 💪🏻💪🏻💪🏻

KREDIT : Nur Ain Mohd Ghazali


loading...
Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.