Header Ads

Gejala Penyakit Jantung Dan PencegahannyaPelbagai kajian telah dilakukan banyak untuk mengenal pasti tanda-tanda awal seseorang yang terkena penyakit jantung, disebabkan oleh penyakit jantung mungkin berpengalaman dari mula untuk bayi, remaja, dewasa dan juga ibu bapa. Dengan berbagai-bagai kajian mengenai gejala atau tanda-tanda biasa timbul di penghidap penyakit jantung sudah tentu dibuat orang ramai lebih berhati-hati dalam memerhatikan pola perubahan di dalam badan yang hanya mungkin gejala kemungkinan pelbagai gejala penyakit.

Seperti anda juga tahu, itu YANG menyebut penyakit jantung adalah pembunuh orang nombor 1 di dunia, yang sudah tentu meragut banyak nyawa di berbagai belahan dunia. Data yang diperolehi dalam tahun 2008 sahaja terdapat 7.25 juta orang di seluruh dunia meninggal dunia akibat penyakit jantung, jika dipersentasikan pada tahun dengan sebuah kematian keseluruhan jumlah dalam jumlanya tahun kira-kira 12.8%. Sudah tentu dengan data tersebut penyakit jantung adalah satu penyakit yang membimbangkan dan perlu dikawal oleh mana-mana orang.

Ciri-Ciri Gejala Penyakit Jantung

Biasanya, jika seseorang menderita penyakit tertentu akan ada gejala-gejala yang timbul termasuk juga pada penyakit jantung, Sehingga dengan mengetahui gejala yang timbul seseorang bisa didiagnosa mengalami penyakit tertentu. Meskipun ada diantaranya ciri-ciri umum penyakit selain jantung yang sama dengan ciri penyakit lain namun ada juga ciri penyakit jantung tertentu yang khas dan berbeda dari gejala penyakit lain.

Ciri Gejala Orang Terkena Penyakit Jantung

Berikut adalah beberapa ciri-ciri penyakit jantung seseorang, ciri-ciri awal orang dengan penyakit jantung adalah berbeza-beza bergantung kepada jenis penyakit jantung kerana ia yang dialami oleh seseorang. Selain itu terdapat perbezaan antara hati yang sakit dengan serangan jantung tetapi ramai mentafsirkan kedua-dua mereka dengan makna yang sama.

Perbezaan terletak pada maksudnya, jika ia menyakitkan hati adalah ketidakupayaan fungsi jantung dalam mengepam darah seluruh badan, manakala serangan jantung adalah penurunan atau sekatan saluran darah yang membawa oksigen dan nutrien ke arah tengah-tengah. Tanpa mengira perbezaan adalah masih kedua-duanya dihubungkan masih rapat. Berikut adalah sebahagian daripada tanda:

1. sakit di kepala, sakit di kepala jika terdedah kepada matahari juga boleh hanya seseorang yang mempunyai masalah dengan hatinya. Pengaruh ini boleh menyebabkan kadar jantung adalah lebih lambat atau cepat. Wanita juga harus berhati-hati jika sakit Migrain kerana mengalamai menurut satu kajian yang diterbitkan oleh American Academy of eurology sakit kepala dalam penghidap penyakit jantung boleh terhasil akibat berlakunya penyimpanan peredaran darah. Gejala-gejala penyakit jantung

2. sakit dada, hallmark awal orang-orang yang terdedah penyait hati bisa dari gejala-gejala sakit dada, tapi sakit dada bukanlah hanya suatu gejala awal penyakit jantung, mungkin telah disebabkan oleh penyakit-penyakit lain. Tetapi untuk memastikan ini, kita perlu berhati-hati dan segera berdaftar diri saya pada doktor pakar. Sakit dada pada seseorang yang mempunyai serangan jantung disebabkan oleh sekatan arteri menyebabkan darah tidak dapat mengalir ke seluruh badan.

3. sakit di badan, disebabkan oleh arteri yang tersumbat menyebabkan kesakitan di bahagian-bahagian tertentu badan seolah-olah di kalangan wanita akan merasa sakit di sebelah kiri atau kanan tangan sewaktu lelaki itu di sebelah kiri tangan Seksyen, di samping itu, bahagian-bahagian badan yang sering merasa sakit bahu adalah kembali, siku dan leher juga intermittently datang dan pergi. Gejala-gejala penyakit jantung

4. rasa letih dengan mudah, seperti pada gejala-gejala anemia penyakit, penyakit jantung salahsatunya ialah juga berasa letih tetapi bahawa seseorang hanya bangun dan tidak melakukan sebarang aktiviti berat. Jika ini adalah kes itu sudah tentu hendaklah dengan serta-merta mengkonsultasikannya dengan doktor untuk memastikan badan borang.

5. sesak nafas, jika seseorang mengalami sesak nafas boleh disebabkan oleh salur darah kerana aliran darah blok yang diedarkan seluruh badan yang boleh menyebabkan tidak mempunyai kadar jantung, penebalan otot jantung dan juga injap jantung yang mengalami gangguan.

6. rasa loya, gejala penyakit jantung penghidap akan meraskan seterusnya adalah loya jadi mengurangkan selera makan, pada mulanya bahagian abdomen untuk membengkak tetapi bahagian perut dalam juga rasa loya serta

7. kebimbangan, biasanya orang-orang yang mengalami serangan jantung mengalami trauma jadi menimbukan rasa tekanan, ketakutan dan kebimbangan, kebimbangan juga ini sememangnya harus dielakkan kerana ianya di sejak kemunculan pencetus satu serangan jantung. Oleh itu ia telah mencadangkan untuk memastikan ia tenang dan seberapa banyak yang mungkin untuk melegakan kebimbangan.

8. lain-lain ciri-ciri bengkak, masalah jantung ialah berlakunya pembengkakan di bahagian-bahagian tertentu badan seperti di bahagian abdomen atau di buku lali, ini berlaku kerana cecair yang berkumpul dalam badan. Tanda-tanda awal penyakit jantung

9. keluar peluh, masalah-masalah jantung yang lain pada adalah seseorang hendaklah memberi isyarat jika badan adalah diaphoretic manakala badan melakukan sukan atau aktiviti.

10. secara tiba-tiba pitam, pengsan atau dalam keadaan tidak sedarkan diri mungkin berlaku oleh pelbagai faktor salahsatuya boleh berlaku disebabkan oleh darah rendah gla, atau juga boleh disebabkan oleh faktor-faktor lain. Walau bagaimanapun, penyeabnya itu adalah biasanya masalah yang agak serius. Menurut Laxmi Mehta, kardiologi. MD, kesihatan kardiovaskular wanita di The Ohio State Universiti Perubatan Pusat Wexner. Berkata bahawa setiap kali badan berlalu, walaupun punca yang diketahui terlebih dahulu, ia masih patut diberikan Prioriti yang ke doktor.

11. keluarga sejarah, jika ia mempunyai saudara-mara atau saudara-mara yang mempunyai penyakit jantung atau serangan penyakit jantung ketika muda, sebaik-baiknya lebih peka. Ini didedahkan oleh Linda Gillam, MD rawatan jantung kerusi di Morristown Medical Center, Lautan Atlantik.

Jika seseorang mengalami gejala-gejala penyakit jantung seperti di atas maka tidak serta-merta membuat kesimpulan bahawa orang yang sedang menderita akibat penyakit jantung dan penyakit-penyakit lain dapat mempunyai gejala yang sama dengan penyakit jantung. langkah seterusnya jika anda mengalami gejala-gejala di atas karakteristik segera berunding dengan seorang doktor yang sedang pemegang untuk pakar pelbagai perkara tentang jantung untuk melakukan diagnosis yang selanjutnya.

Mudah-mudahan maklumat ciri-ciri penyakit jantung ini memberikan pembaca pengetahuan tentang gejala-gejala penyakit jantung jika ditanggung oleh seseorang. Awal pengendalian adalah sewajarnya lebih baik, jadi ia adalah disyorkan untuk mengetahui pelbagai ciri-ciri yang timbul daripada penyakit dan mengkonsultasikannya dengan doktor pakar.

Gejala Awal Penyakit Jantung

Tetapi perkara yang paling penting sudah tentu adalah untuk mengekalkan kesihatan orang yang sakit sebelum serangan ke atas bahagian-bahagian badan yang tertentu. Dengan melakukan sukan secara rutin dan kerap, memakan makanan yang seimbang dan begizi mengekalkan pola hidup sihat supaya badan kekal dalam keadaan yang sesuai untuk melakukan pelbagai akitivitas harian. Di samping itu, pemeriksaan berkala boleh dilakukan untuk badan menegetahui kesihatan terutamanya jantung kesihatan.Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.