Header Ads

Petua Tradisional Merawat Penyakit BUASIR. Bertindak Segera, Cegah Sebelum Bertambah Buruk, Melarat Dan Terlambat..Penyakit buasir? Bagaimana untuk merawat penyakit buasir tanpa bergantung kepada ubat-ubatan yang dibekalkan dari klinik, hospital atau farmasi?

Buasir atau hemoroid adalah pembengkakan pada vena yang terletak di bahagian rektum dan dubur. Apabila vena ini membonjol keluar ia mengganggu dan menyebabkan membran di sekitarnya membengkak, terasa sakit, perit, gatal dan berdarah. Buasir terjadi disebabkan oleh terlalu tinggi tekanan dalam darah di bahagian rektum, menyebabkan dinding vena darah teregang atau ‘memberi’ dan membonjol. Kadangkala ia boleh pecah, terutamanya sewaktu meneran.


Kali ini, penulis ingin kongsikan beberapa petua tradisional yang boleh digunakan untuk merawat penyakit buasir ini. Tidak salah untuk mencuba. Betul kan?


Petua Tradisional Merawat Penyakit Buasir 

Antara beberapa petua tradisional untuk merawat penyakit buasir tersebut ialah:

Jangan makan makanan pedas – Salah satu punca yang menyebabkan faktor penyakit buasir ialah makan makanan yang pedas. Oleh itu, anda hendaklah mengurangkan makan makanan yang pedas untuk mengelakkan penyakit buasir tersebut bertambah teruk dan melarat.

Daun ungu – Anda pernah melihat daun ungu? Bagaimanakah bentuk dan rupa daun ungu? Penulis ada kongsikan gambar daun ungu tersebut. 

Cara-cara untuk menggunakan daun ungu ini ialah:


Cara-caranya:

1. Ambil beberapa helai daun ungu.
2. Rebuskan daun ungu tersebut sehingga mendidih.
3. Biarkan sehingga sejuk.
4. Minum air rebusan tersebut pagi dan malam.

Ais batu – Tuam ais batu ditempat buasir tersebut. Amalkan dengan kerap.

Selamat mencuba.

Sekiranya anda mengetahui anda menghidap penyakit buasir tersebut dari awal, anda hendaklah bertindak segera dan mencegah penyakit buasir tersebut dari awal. Sebelum bertambah buruk, melarat dan terlambat.Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.