Header Ads

MENAKJUBKAN..Tak Sampai RM1 Kipas Anda Kembali Seperti Baru! Bagaimana? Ikuti Langkah & Cara Mudah Ini



Zaman sekarang ni semua benda perlukan duit, dengan harga barangan yang semakin meningkat membuatkan kos taraf hidup pun semakin tinggi. Kadang-kadang tu, duit gaji hanya cukup-cukup untuk bayar komitmen bulanan je.

Tambah membebankan apabila tengah bulan kipas dekat rumah tiba-tiba buat hal pula. Kebiasaannya bagi kerosakan yang sukar dibaiki kita akan terus tukar baru, kali ni kami nak kongsi cara DIY nak baiki kipas yang rosak. Kos hanya RM 0.50 sehingga RM1 je korang! Tapi kena rajinlah sikit :P

Cara mudah & murah baiki kipas secara DIY








:: Iklan atas ::






Setelah siap pasang semula dengan baik. Jgn abaikan keselamatan. Pasang semua dengan ketat. Update: admin dpt msg dr abg dot suh bagi tau. Dlm gambar ni admin pintal utk express test je. Kalau dah tuko baru jangan plak korang pintal lagi. Kalau pintal jugak baik takyah tuko. ?

Sekiranya kipas yang pusing perlahan kita hanya perlu tukar kapasitor yang kaler hitam tu. Tapi apa perlu buat jikalau langsung tak pusing. Selalunya sebab kena petir, terlalu panas atau pun TNB power terlebih voltan. Kerosakan macam sukar baiki. Selalunya kita akan terus tukar baru. Tetapi disini ada diy cara baikinya. Kita hanya perlu tukar thermofius yang terdapat dalam badan kipas. Simple untuk check problem yang macam ni hanya buka sambungan neutral pada kipas dan on. Check pada sambungan neutral kipas. Jika tiada api maknanya benda ni dah rosak. Guna meter. Off kipas. 

Check pada life-neutral. Jika tiada bacaan ohm selalunya benda ni jugak rosak. Cara bukak agak sukar tetapi berbaloi kerana kos thermofius hanya RM 0.50 sen – RM1 je. Selamat mencuba.

Sumber: Malaysia D.I.Y



Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.