Header Ads

Batuk Teruk Sampai 2-3 Minggu, Wanita Ini Akhirnya Dedah Petua Yang Dikongsi Oleh Jiran Rumahnya



Agak-agak kalau anda atau anak-anak batuk teruk anda lebih suka ambil ubat atau amalkan sejenis petua tradisional? Kalau diikutkan petua dari Puan Raabiatul Adawiyah Abu Bakar ini, minuman ini cukup mujarab rawat batuk-batuk. Jom tengok macam mana cara nak buat...

Dah 2 3 minggu batuk sampai jiran sebelah bagi benda ini, resepi untuk batuk/MINUMAN KESIHATAN katanya. Bahan pun tak banyak, jiran ni Chinese.
Ini bahan-bahan nak buat:

Balang kaca bersih
Limau kasturi (40 ke 50 biji)
Gula batu (1paket biasa)
Asam boi (1paket agak-agak ada dalam 50biji)

TAK PERLU CUKA AIR ATAU SEBAGAINYA

Cara-caranya:

1. Basuh limau kasturi kemudian letak dalam dulang atau talam jemur 2-3jam tujuan untuk lembutkan kulit, potong hujungnya pastikan perkakas tak ada sebarang air untuk mengelak kan dia berkulat)

2. Perah limau tadi tapis buang bijinya dan masuk dalam balang yang kering dan bersih.

3. Susun cara layer gula batu, asam boi dan kulit limau yang dah perah tadi dalam bekas yang sama tutup dan biar JANGAN USIK SELAMA 3BULAN!

4. Akhir sekali, simpan di tempat bersuhu bilik tak perlu PETI AIS.

Cara minum untuk batuk/sekadar buat minuman kesihatan, sila ambil isi dan jus dia sikit masuk dalam gelas tuang air panas suam then minum. Serius sedap!
NOTA:

Jiran kata lain orang lain cara buatnya. Boleh share komen kalau tahu cara lain, ya.

Sumber: Mingguan Wanita


loading...
Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.