Header Ads

'Jika Tak Boleh Tolong, Jangan Balik Kampung!' - Chef Wan "Sound" Anak Buah Pemalas, Netizen Setuju Anak Muda Zaman Sekarang Pemalas



Bagi peminat Chef Wan sudah pasti akan tahu akan kelantangan beliau ketika 'melahar' apa sahaja yang tidak kena di matanya. Namun, dari segi apa yang dimuat naik sudah pasti ada kebenarannya dan walaupun ianya 'kasar' tapi ianya sebagai pedoman untuk kita semua. 

Jika tahun lepas Chef Wan lantang mengkritik anak-anak saudaranya, hakikatnya ianya berlaku kepada setiap keluarga yang pulang ke kampung berhari raya. Sekali lagi tahun ini Chef Wan memuat naik gambar di laman IGnya berserta kapsyen yang agak 'kasar'. 

As the eldest in the family i always take charge in the financial responsibilies building and up keeping of this countryhome. During Hari Raya saya juga yg kerah segala anak2 buah yg muda2 ini untuk tolong membantu kerja membuka segala langsir, sent them to the laundry and get the new set of clean curtain up next. Bila sudah ramai2 ini pasti kan ada orang tua yg lebih senior untuk mengerah kan segala kerja ini jika tidak mampus tak jadi.Semua asyik mengadap TV serta melayan phone or naik motor keliling Kampong konon alasan nak jumpa kawan2. Typical habits of so many lazy youngester these days when parent can no longer say anything. At my home i always put my foot down to make sure segala kerja beres dah nenek 86 tahun tak menjadi kuli kepada anak2 mau pun cucu2. Its disgusting to see old parent yg dah bongkok sabut dan lutut sakit ini kerja seharian membanting tulang pada hari Raya begini. Anak2 atau cucu2 yg tiada otak serta timbang rasa sahaja yg mampu melihat mak bapak yg tua ini terus membanting tulang. That is why mulut saya jika Raya memang bising jika ada yg saya rasa tak kena di hati. My advice to all my anak2 buah its simple. If u cant help and balik nak berpeluk tubuh aja please do me a favor dont come back! Tak rugi pun saya tak melihat anak buah yg saya sama2 membesar kan mereka and then to grow up and turn on their back dan kurang ajar mcm terjadi pada my x nephew Nadmi itu. Tahun ini dia tak balik. Suka hati la. As far as i am concern all this is a lesson to all young children these days to learned and have abit of respect to all our parents, datuk moyang serta uncles and aunties during Hari Raya. Yes no one like to be told to do things but remember selagi kita hidup as one big family we must always help one another. Through good times and bad times, happy and sad times and we are always together as family. If some dont like my honesty for speaking out loud here its not my problem at least i know i am doing the right thing to put all happy family together. Yg mana rasa dah pangkat tinggi or harta dah menimbun tu dan tidak reti bawa diri as family trust me u will never be respected by your own family pun. Sorry money cannot but class la!๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜
A post shared by chef wan (@chefwan58) on

Apa yang menarik ialah setiap kali berkumpul di kampung sudah pasti ada anak buah yang pemalas untuk membantu mengemas rumah. Ada yang lebih suka menonton TV ataupun melekat dengan telefon bimbit. Itulah apa yang Chef Wan cuba sampaikan kepada masyarakat terutama anak-anak muda zaman sekarang.



Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.