Header Ads

Sebuah Van Langgar Umat Islam Baru Selesai Solat Terawih, Netizen Bengang Laporan Berat Sebelah Media Barat


Loading...

10 jemaah Masjid Finsbury Park cedera manakala seorang lagi dipercayai maut dalam satu serangan pengganas apabila sebuah van putih dengan sengaja melanggar umat Islam yang baru sahaja selesai menjalankan solat terawih.

Lelaki berkulit putih berkenaan dikatakan memberhentikan van putih yang dinaikinya di luar kawasan masjid dan kelihatan melanggar beberapa orang yang baru keluar dari masjid berkenaan sebaik solat terawih selesai.

Menurut laporan BBC, polis mengklasifikasikan serangan itu sebagai satu insiden besar dan seorang lelaki telah ditahan dan beberapa ambulans telah dikejarkan ke tempat kejadian.

Menurut saksi, lelaki tersebut sempat menjerit ‘Saya akan bunuh semua umat Islam’. Lelaki kulit putih itu bagaimanapun telah ditahan oleh orang ramai sebelum diserahkan kepada pihak polis. Namun, netizen agak bengang apabila pihak media dan pihak berkuasa tempatan tidak menggelar serangan ini sebagai satu tindakan pengganas.

Rata-rata media barat hanya melaporkan sebagai sebuah pelanggaran dan netizen menganggap ianya satu diskriminasi terhadap umat Islam. Media barat juga tidak memberi rangkuman yang besar dan ianya berbeza apabila pelaku merupakan seorang Islam.

Dibawah antara komen netizen yang nyata agak marah dengan laporan dari media barat itu.Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.