Header Ads

Doktor Cerita Pengalaman Dirinya Bersalin, Sakit & Seksanya Contraction Pain Berbanding Episiotomi



Setelah 9 bulan mengandung saat yang paling mendebarkan bagi seorang wanita pastinya waktu melahirkan anak.Apatah lagi jika ia pengalaman bersalin kali pertama.

Macam-macam perasaan wujud dalam hati, apabila memikirkan situasi yang perlu ditempuhi sebelum selamat melahirkan seorang bayi.

Melalui perkongsian oleh Dr Anisah Ali, beliau berkongsi tentang pengalaman dirinya ketika bersalin dan perkara yang patut ibu-ibu dan para suami/ahli keluarga lakukan sebagai persediaan ketika menghadapi saat getir ini.

Waktu saya pregnant dulu.

Benda yang paling saya takut adalah Episiotomy.

Sebab dari sekolah duk dengar cerita pasal kene gunting apa semua. Then kena jahit.

Huii seram oi!

9bulan pregnant, itu yang paling saya gerun.

Sampaikan tiba hari nak bersalin, rupanya.. episiotomy tu tak rasa apa pun! Yang teruk saya rasa adalah contraction pain.

Mak saya sampai sekarang gelakkan saya sebab saya punya response to contraction pain tu sangat dramatic. (Blame the indian blood in me, pain threshold rendah ya ampun).

Lepas bersalin saya rasa macam nak marah sebab takde siapa tekankan pada saya tentang sakitnya dan seksanya contraction pain tu.

Sebabkan pengalaman pertama tu mengajar saya. (Have to say i learnt the hard way).

Sampai waktu nak melahirkan anak kedua. Saya dah lebih bersedia untuk hadapi contraction pain tu.

Saya dah tahu apa perlu buat untuk kawal diri dan kawal sakit.

Dan sekarang, saya bertugas di department OnG. Hampir semua patients saya, saya maklumkan siap-siap tentang sakit contraction tu. Supaya diaorang tak terkejut macam saya dulu.

Saya inform siap-siap apa yang mereka perlu anticipate dan apa yang mereka boleh buat untuk bantu kurangkan sikit rasa sakit tu.
Persediaan Sewaktu Proses Bersalin;

So, pregnant mommies out there,

1) Bersiaplah untuk proses bersalin tu. Siapkan fizikal dan siapkan mental. Contraction pain SANGAT SAKIT!

2) Waktu sakit, jangan panik. Cari tangan orang yang paling hampir. Pegang tangan dia dan tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan perlahan-lahan sambil tutup mulut. Insya Allah.Boleh tu.

3)Suami/Ahli keluarga perlu jadi sangat membantu time isteri nak bersalin.Urut belakang dia, urut kaki dia.

4)Coach breathing Technique pada dia. Sebab time sakit tu kita panik kadang sampai tak boleh fikir macamana nak tarik nafas. Suami kena tolong coach.

5)Pegang tangan dia. Bagi isteri genggam tangan tu. Dia perlu tahu yang dia tak sorang-sorang dalam battle tu. :)

6)Bagi dia assurance yang sakit tu sekejap je lagi. Remind dia "Baby dah nak turun dah. Sikit je lagi, Sayang."

Dia perlukan semangat macam tu. Dia perlu tahu yang sakit tu dah nak berakhir.

InsyaAllah, jasa jasa orang waktu kita nak bersalin tu takkan dilupakan.

Hatta orang tu tolong setakat urut jari kelingking pun dia akan ingat. Sebab time sakit tu kita memang rasa helpless dan in need of support sangat.

Semoga bermanfaat apa yang dikongsikan ni.

Sampai sini dulu coretan Nisa Ali.

Next boleh cerita pasal cara nak elak luka besar pulak. Ehehe. InsyaAllah.
Info Ekstra!

* Episiotomi adalah teknik memotong di bahagian kemaluan yang dinamakan perineum, terletak di antara faraj dan lubang dubur, ketika kepala bayi sedang keluar dari faraj.

Sumber: Anisah Ali, Mingguan Wanita



Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.