Header Ads

'Ramai Yang Tegur Kenapa Muka Jadi Begini' - Wanita Kongsi 7 Produk Atasi Masalah Breakout



Alhamdulillah muka saya dah pulih kembali dari breakout yang teruk sangat. Masih ingat lagi pada masa itu, bangun pagi nak cuci muka. 

"Eh? Apa ni, muka kasar-kasar?"

Bila tengok cermin, ya Allah. Kenapa muka jadi begini? Di bahagian dahi, naik biji-biji yang ada air bisa. Memang geram, rasa nak kikis saja dahi pada masa itu. Di pipi, biji pasir. Kena tahan diri dari memicit sebab semua itu kuman. Nanti semakin merebak pula jadinya. 

Ramai orang tegur kenapa muka jadi begini, sebab sebelum ini memang muka okay. Muka saya mula jadi begini pada bulan Mei sebab alahan terhadap habuk dan pernah juga disebabkan saya tersalah pakai produk. 

Alhamdulillah muka saya sembuh pada raya baru-baru ini. Nasib baik, kalau tak raya murung saja muka dengan menghadap breakout ini. Lebih kurang sebulan lebih juga nak pulih kembali. 

Sekarang parut dah tinggal merah-merah saja dan adalah jerawat hormon yang naik kadang-kadang. Kalau makan kekacang, naiklah. Tetapi dah tak perlu risau sebab dah tahu nak pakai apa dan cepat kecutkan jerawat. Masa jadi begini, mak dan ayah siap ajak pergi ke klinik sebab dah teruk. Dah guna ubat klinik pun tak okay juga. 

Terima kasih kepada Alyf Afiq, my biggest supporter. I love you. 

Saya kongsikan ya, ada kapsyen di setiap gambar. Semoga bermanfaat untuk kita semua. 


GARNIER MICELLAR CLEANSING WATER

Okey, cleanser ini wajib kita gunakan untuk remove make up. Even pakai bedak sikit saja pun wajib remove dulu sebab nak pastikan muka kita bersih. Remove make up guna kapas biasa yang kita gunakan itu. Boleh dapatkan di Watson atua Guardian. Harganya dalam RM14. Kalau ada sale, lagi murah boleh dapat. Tahan sebulan. Ini botol yang keempat saya gunakan. 


CETAPHIL GENTLE SKIN CLEANSER

Selepas remove make up, saya cuci muka guna Cetaphil Gentle Skin Cleanser. Cepathil ini ada dua jenis, untuk kulit normal dan kulit alergik. Saya gunakan yang jenis ini dan memang best sangat selepas cuci muka. Rasa lembut saja dan tak berbuih. 

Sangat disyorkan untuk kulit breakout. Tetapi jangan pakai sekejap saja, tengok muka tak berubah dan terus tinggalkan. Ia mengambil sedikit masa dan perlu pakai sehingga muka pulih kembali. Selepas itu kulit muka akan menjadi lebih licin. 

Harganya lebih kurang RM40. Untuk kulit alergik, harganya RM60+. Ini botol keempat yang saya gunakan. 


SAFI ANTI JERAWAT

Safi Gamat ini elok untuk jerawat dan ia mengandungi habbatus sauda. Contoh kalau Cetaphil dah habis, kita boleh cover yang ini. Harga tak ingat berapa sebab dah lama beli. 


AIKEN TEA TREE OIL

Selepas cuci muka, lap muka bagi kering dengan tuala bersih atau kapas muka. Kemudian gunakan toner ini. Jerawat cepat kecut, ia melindungi muka kita dari jerawat. Memang best sangat-sangat. Harga dalam RM5 sahaja. 


JEJU ALOE

Selepas toner dah kering, gunakan moisturizer ini pula sebab muka kita memang wajib ugna moisturizer bagi mengelakkan muka mnejadi kering. 

Alhamdulillah sepanjang guna, memang muka lembut saja rasanya. Aleovera memang elok, kan? Tapi pastikan beli yang asli, jangan beli yang siam pula. Ini saya beli di The Face Shop. Tahan lama. 


TIDACT GEL

Gunakan Tidact ini apabila muka naik jerawat hormon. Yang jerawat period, jerawat alergik seafood, pakai sikit sahaja di jerawat yang timbul. Jangan terlampau banyak. Harganya RM20. Boleh beli di farmasi berhampiran anda. 


JUS SLIMMING DAN DETOX

Kita juga wajib detox badan kita. YAng makanan berminyak atau yang tak elok untuk penghadaman kita kena cuci bagi usus bersih. Sebab dari usus kotorlah macam-macam naik di muka. Pastikan yang ada kolagen kerana kolagen yang akan memberi kulit kita gebu gebas putih. 

Jus slimming detox ini bagus sebab diperbuatdaripada buah-buahan dan juga vitamin. Harganya dalam RM80, sesuai untuk semua. 

Yang ini saya ada jual sebab elok. Kulit cantik boleh putih dan kurus sekali. Terus jadi ejen sebab produk best. 

Kulit yang tiada masalah pun boleh amalkan juga. Takkan nak tunggu kulit rosak baru nak mula amalkan, kan? 

Nota kaki: Kalau muka breakout, mesti ada parut, kan? Kalau parut, kita kena pakai scrub untuk buang kulit mati. Sekurang-kurangnya seminggu dua kali pun sudah memadai. Banyak produk scrub yang ada di pasaran. Jadi boleh pilih saja. Tetapi saya selalu buat sendiri, jimat. 

Bahan-bahan untuk scrub:

1. Beras yang direndam semalaman. Segenggam saja pun cukup. Beras buat kulit kita lembut. 

2. Kunyit hidup/serbuk. Kunyit berfungsi mematikan kuman dan mengecutkan jerawat. 

Kisar kedua-dua bahan ini dan tempek di muka. Sewaktu nak kisar, letak air beras yang digunakan untuk merendam beras semalaman itu sedikit. 

Pakai dalam masa setengah jam atau sampai kering di muka. Kemudian cuci dengan air suami dan usap-usap seperti buat scrub. Nanti white head, black head semua hilang. Kulit mati pun keluar. Air suam berfungsi bagi pori terbuka dan akan mengnyahkan minyak-minyak yang tersumbat pada pori. Kemudian bilas dengan air sejuk untuk tutup semula pori. 

Sumber: Amyrah, The Reporter



Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.