Header Ads

Apa Yang Berlaku Di China Ini Sangat Teruk Dan Boleh Berlaku Kepada Negara Kita..!!!


Loading...

Seorang pengguna Reddit memuat naik sejumlah gambar yang menunjukkan pencemaran alam di China. Ini bukan pencemaran alam biasa tapi sudah mencapai tahap kritikal sehinggakan kalau anda lihat pun boleh kembang perut dan anak tekak. Apa yang berlaku di sana adalah akibat daripada kesan perkembangan pesat industri dan populasi yang tinggi. 

Tidak mustahil pencemaran seteruk ini boleh berlaku di Malaysia sekiranya kita sebagai rakyat tidak mengendahkan kebersihan alam. Tanda tanda awal di Malaysia sudah ada. 

Tidak perlu lihat jauh hanya perlu lihat longkang di hadapan rumah. Mahu bukti lebih nyata lihatlah sungai Klang. Kelihatan seorang penduduk mengambil sampel air sungai yang dicemari darah penyembelihan

Penduduk terpaksa menyedut udara yang tercemar setiap hari. Lihatlah asap tebal itu
Sungai yang dicemari oleh bahan toksik dan minyak yang tebal
Tidak pasti sama ada mereka sedang membersihkan sungai atau mencari barang barang terbuang. Apa yang pasti sungai ini memang hitam dengan minyak.
Ini bukan kabus tapi pencemaran udara tahap bahaya.
Anda patut risau kalau longkang belakang dan hadapan rumah anda seperti iniKeadaaan sungai yang tercemar dari jarah jauh.
Bahan buangan seperti bahan toksik dilepaskan ke sungai oleh kilang kilangAsap tebal yang dilepaskan oleh kilang industri.Sekali pandang seperti kolam air panas. Bukan?
Walaupun tercemar kanak kanak masih sudi berenang di sungai ini


Apa agaknya yang difikirkan oleh anak kecil ini saat gambarnya diambil?Boleh basuh pinggan di sungai yang tercemar. Tiada pilihan.Keadaan udara di China dari pandangan atas.
Kanak kanak dibesarkan dalam keadaan yang dikelilingi sampah
Dengan sumber air yang terhad dan tercemar, kanak kanak tiada pilihan selain minum air dari sungai iniAnda masih beruntung kerana mempunyai air yang bersih untuk membasuh pakaianIkan ikan yang mati kerana habitat mereka tercemar menjadi rezeki untuk penduduk tempatan.

Mungkin ini gambar paling jijik dalam koleksi ini. Seperti berada dalam lautan najis.
Sumber : http://thevocket.com/
Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.