Header Ads

Jangan Tidur Dalam Kereta, Bahaya! Ramai Yang Mengamalkan Amalan Ini Tanpa Memikirkan Kesan Buruk..


Loading...


Tiada istilah kereta sebagai rumah kedua okay! Ramai yang mengamalkan amalan ini tanpa memikirkan kesan-kesan buruk yang akan terjadi. Ya, tidur dalam kereta dalam keadaan enjin dan aircond terbiar buka itu bahaya. Dah banyak kes kematian terjadi disebabkan lena dalam kereta dengan keadaan aircond terbiar.

Enjin dan aircond yang terbiar dalam jangka masa lama akan menyebabkan satu gas beracun keluar iaitu kebocoran gas karbon monoksida atau CO.

CO sangat bahaya pada manusia kerana ia akan menjejaskan hemoglobin. Korang tahu taka pa fungsi hemoglobin? Hemoglobin tugasnya untuk mengangkut oksigen ke seluruh badan dan bebaskan ke tisu badan. Jika kita menyedut gas CO, ia boleh membunuh disebabkan gas CO sudah mengganti oksigen dan boleh membunuh manusia dala, beberapa minit sahaja.

Kebocoran gas karbon monoksida ini berlaku dari ekzos dan akan masuk menerusi aircond kereta. Jadi, kroang kena berhati-hati, kalau nak tidur, pastikanjangan pasang aircond dan matikan enjin. Nak lebih selamat, cari mana-mana tempat untuk lelap seketika. Jangan ambil mudah akan perkara ini okay!

Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.