Header Ads

10 Manfaat Baking Soda Untuk Kesihatan dan Kecantikan. Masih Ramai Yang Tak Tahu Rahsia Baking Soda Untuk Kecantikan


Loading...


Kita semua mempunyai baking soda di rumah dan menggunakannya untuk menyediakan makanan. Kebanyakan kita tahu bagaimana baik ia untuk pemutihan pakaian dobi. Ia juga dengan baik menghapuskan bau yang tidak menyenangkan di dalam almari dan menyegarkan permaidani dan sangat baik dalam membersihkan pelbagai permukaan.

Apa lagi kegunaan dan kebaikan baking soda? Ia boleh digunakan untuk membuat anda kelihatan lebih menarik! Nah, ini rahsianya.

1. Melawan Jerawat

Baking soda boleh digunakan secara berkesan untuk menyelesaikan masalah jerawat. Ia adalah langkah yang selamat dan berkesan dalam membantu menghilangkan jerawat. Sediakan pes soda dan gunakannya untuk mengeringkan jerawat.

2. Pemutihan Gigi

Ambil apa-apa tiub ubat gigi dan lihat apa kandungan yang termasuk dalam kebanyakan jenama — baking soda! Jika digabungkan dengan peroksida ia memberikan kesan pemutihan. Satu-satunya kelemahan menggunakan hanya baking soda adalah jika ia digunakan terlalu kerap, ia boleh merosakkan enamel anda. Jika digunakan sekali seminggu, ia tidak berbahaya dan sempurna dalam menghilangkan kotoran dan plak.

3. Penyegar Nafas

Baking soda mampu melawan dan menghapuskan bau mulut. Tambahkan satu sudu teh baking soda ke dalam segelas air, campurkan, kemudian gunakannya untuk mencuci mulut anda. Berkumur dengan campuran itu untuk membasmi bakteria dari tekak dan lidah anda. Akhir sekali, ludahkan dan nikmati nafas yang segar!

4. Melembutkan Kulit

Jika tangan anda kasar dan kering, gunakan baking soda — cara paling cepat untuk melembutkan kulit anda. Campurkan sedikit soda bersama air dan sabun, dan urutkan tangan anda dengan campuran tersebut. Kemudian, bilas tangan dengan air suam.

5. Membersihkan Rambut

Sesetengah produk rambut mengandungi bahan kimia yang sebenarnya tidak baik untuk rambut. Untuk mengeluarkan mereka daripada rambut dan kulit kepala anda, gunakan baking soda. Elakkan penggunaan yang kerap kerana tahap PH soda adalah sangat tinggi. Prosedur ini boleh dilakukan dengan selamat sebulan sekali. Sesetengah orang akan menggunakan cuka untuk tujuan yang sama, tetapi perbezaannya adalah soda tidak meninggalkan apa-apa bau yang tidak menyenangkan.

6. Rendaman Badan

Tambahkan satu cawan kecil baking soda ke dalam tab mandian anda. Berendam di dalam air tersebut akan membantu anda meneutralkan asid yang menyebabkan bau badan yang tidak menyenangkan dan menjadikan kulit anda kurang berminyak. Apa yang anda dapat adalah kulit yang lebih lembut dan bercahaya.

7. Pembersihan Alat Solekan

Baking soda boleh digunakan untuk membersihkan alat solekan anda, seperti span dan berus. Campurkan satu sudu teh penuh soda dalam segelas air, rendam alat-alat solekan anda ke dalam campuran tersebut. Bilas dengan air bersih dan biarkan mereka kering.

8. Pembersihan Kuku

Anda boleh gunakan tiga bahagian baking soda dan satu bahagian air untuk menyediakan pes soda yang anda boleh aplikasikan apabila anda melakukan manicure ataupun pedicure. Urut kaki, tangan dan kuku dengan pes tersebut, kemudian membilasnya. Soda membantu mengilat dan melembutkan kutikel, membersihkan bahagian bawah kuku, menghapuskan bau dan melembutkan kulit kaki dan tangan.

9. Antiperspirant

Tambahkan beberapa titik minyak pati ke dalam empat sudu soda dan aplikasikan campuran tersebut di bawah lengan anda. Ia berfungsi seperti deodoran yang memberikan rasa bersih dan segar selama beberapa jam, malahan ia lebih bersifat semulajadi.

10. Ejen Pengelupasan

Anda boleh masukkan baking soda ke dalam regim mencuci muka harian anda. Emma Stone, pelakon yang terkenal telah berkongsi rahsia kecantikannya. Apa yang beliau lakukan adalah, beliau menggabungkan soda dengan cecair pencuci muka yang biasa digunakannya. Soda bertindak sebagai ejen pengelupasan yang lembut, perlahan-lahan membuang sel-sel kulit mati dan memperbaiki warna kulit.
Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.