Header Ads

Ginjal Rosak Padah Minum Teh O Ais 16 Kali Sehari


Loading...


Seorang lelaki dari Arkansas, Amerika Syarikat berumur 56 tahun disahkan mengalami kegagalan buah pinggang berpunca dari tabiatnya yang suka minum teh O ais.

Lelaki tersebut dikatakan minum lebih empat liter teh O ais setiap hari. Selepas dimasukkan ke hospital sekitar Mei tahun lalu, hasil pemeriksaan hospital mendapati air kecingnya dipenuhi gentian kristal kalsium oksalat.

Menurut Dr Umbar Ghaffar dari University of Arkansas, komponen utama minuman tersebut iaitu teh hitam mengandungi banyak kandungan garam asid ataupun oksalat yang sering dikaitkan dengan masalah buah pinggang.

Selain itu, Oksalat turut terkandung dalam pelbagai makanan harian lain seperti sayur bayam, coklat, kacang dan dedak gandum. Orang ramai dinasihatkan supaya tidak mengambil lebih dari 50 miligram oksalat dalam sehari.

Pesakit mendakwa tidak pernah pernah menghidap batu karang atau ahli keluargnya ada sejarah penyakit buah pinggang tetapi akhirnya mengaku, dia gemar minum sampai 16 gelas teh kosong jenis daun hitam bercampur ketulan air batu.

Justeru meminum 16 kali setiap hari air teh itu dapat menyebabkan oksolat terbentuk lebih daripada 1,500 miligram (mg) dalam tubuh badan, angka yang cukup tinggi bagi purata pengambilan teh oleh rakyat negara tersebut untuk sehari.Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.