Header Ads

Layanan Suami Ketika Isteri Mengandung Penting Untuk Lahirkan Zuriat Soleh/Solehah


Loading...


Kebahagiaan bergelar suami isteri sampai ke puncak apabila dikhabarkan bakal menerima cahaya mata. Masa dengar berita tersebut, si suami rasa hendak melompat hingga ke awan biru sementara si isteri senyum sampai ke telinga tak henti-henti.

Sujud syukur kepada Ilahi, pasangan suami isteri bila tahu berita gembira bakal bergelar ibu ayah. Bila isteri mengandung, suami kena bagi sokongan dan perhatian.  Kasih sayang daripada suami kepada isteri yang melalui kesukaran mengandung dapat memberikan kekuatan kepadanya. Bahkan ia juga membuatkan anak dalam perut juga merasakan kasih sayang ibu dan ayahnya.

Baca penjelasan Ustaz Ebit Lew tentang perkara ini dalam satu perkongsian statusnya.

Ya Allah gembiranya dapat baby lagi dalam keluarga kami. Terima kaseh Allah.. Ya Allah tambah lagi ganjaran pahala dan kebaikan buat mak di sana. Mesti mak gembira di sana. Lahirnya seorang anak insyaAllah bakal Daie hafizah, alimah, anak solehah dan cemerlang dunia akhirat.

Rahmat disebalik kesusahan buat seorang ibu mengandung dan bersalin..

Saat mengandung selalu muntah. Suami akan datang dari belakang dan gosok-gosok di belakang. Isteri sakit dan suami bertambah rasa kasihan kepada isteri. Memberi sentuhan. Sebenarnya kasih sayang itu membuat anak dalam perut juga bersama ibu dan ayahnya..

Wanita mengandung kadang-kadang tidak boleh tidur malam. Susah tidur malam. Latihan supaya boleh menjaga anak-anak bila anak dah lahir.

Isteri kadang-kadang tak larat nak bersama suami atau kadang-kadang bad mood. Suami pujuk dengan picit-picit isteri. Suami berikan hadiah. Suami sentuh perut isterinya...isteri disediakan mental untuk melayan anak-anak nanti..

Paling syahdu dapat dukung or papah isteri bila dia tak larat or lepas bersalin untuk ke bilik atau ke mana-mana. Saling bermaafan. Masing-masing banyak berdoa dan berzikir.

Semua orang akan merasai belas kasihan dan sayang pada wanita mengandung kerana anak-anak dalam perut itu memerlukan kasih sayang.

Hebat wanita. Biasanya semua orang tak suka jika ada benda membebankannya. Tetapi ibu senyum, ketawa bila anak sepak perutnya. Rasa ada pergerakan dalam perut satu nikmat buatnya. Ibu jika terjatuh atau sakit yang dirisaukan ialah kandungannya. Yang ingin diselamatkan.Allah masukkan perasaan sayang dalam hatinya. Indahnya menyayangi melupakan segala kesakitan dan keperitan. Itulah cinta yang ikhlas. Bahagia...

Ramai suami benar-benar jatuh cinta bila isteri mengandung. Dan paling jatuh cinta saat isteri bersalinkan anak. Melihat betapa sakit dan susahnya untuk mendapatkan seorang anak.

Allah sebut kisah wanita bersalin dalam Al-Quran. Betapa ianya dihargai..mengandung 9 bulan. Kesakitan bersalin.

Wanita bersalin diampunkan semua dosanya. Uratnya yang putus. Kesusahan solat dan buat baik ketika mengandung dan saat menjaga anak-anak. Semuanya diperhati dan dinilai oleh Allah. Orang yang memudahkan mereka juga..

Mereka yang ada niat untuk mengandung dan belum ditakdirkan insyaAllah. Allah telah beri pahala mengikut niat yang baik.

Ya Allah mudahkanlah buat semua ibu yang mengandung dan bersalin. Ya Allah maafkanlah ibu kami yang sakit ketika bersalin buat kami. Ampunkan isteri kami dalam berkorban dan mati banyak kali demi kami. Ya Allah rahmatilah wanita yang ingin mengandung tapi belum ditakdirkan. Mudahkanlah buat mereka.-ebit lewLoading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.