Header Ads

Sila Cuba!! Daun Ini Mampu Merawat Darah Tinggi Yang Ramai Tak Tahu !!


Loading...

Manfaat daun avokado untuk hipertensi kenyataannya banyak dipersoalkan oleh orang ramai. Hal sejenis itu kerana di Indonesia beberapa 30% penduduknya memikul derita penyakit darah tinggi atau desakan darah tinggi. darah tinggi bukan hanya dihidapi oleh kumpulan Adam saja, sesungguhnya hipertensi pada saat ini jadi banyak di derita oleh golongan Udara juga. Beberapa besar hipertensi menyebabkan permasalahan pada mata, otak dan buah pinggang.

Satu diantara penyebabnya darah tinggi iaitu banyak mengambil makanan yang mempunyai kandungan garam sejumlah 5% / harinya (menurut pakar hipertensi Prof Dr dr Rully Roesli SpKK-KGH di Bandung, Jawa Barat).

Pada dasarnya standard kita mengambil garam mengikut tubuh Kesihatan Dunia (WHO) hanya sebanyak 5% saja perharinya. Selain itu, gaya hidup yang kurang sihat, tidak kerap sukan, stress dan alcohol iaitu satu diantara mengakibatkan darah tinggi.

Daun avokado iaitu satu diantara tumbuhan herba yang mempunyai karakter anti hipertensi. Menurut kajian oleh Dra Azizahwati MS. Apt yang ditangani di UI (Kampus Indonesia) pada 2010 mengenai manfaat daun avokado untuk darah tinggi, tunjukkan kalau pada daun avokado ada sebatian flavonoid yang melakukan tindakan untuk mengatasi desakan darah tinggi. Menurut beliau sehingga kini dos yang yang selamat untuk digunakan sebagai ubat darah tinggi dan kolesterol iaitu 10 mg / kg berat badan dengan membubarkan ekstrak daun avokado menggunakan pelarut etanol 70%.

Penyelidikan juga ditangani kembali di Kampus Kristian Marantha oleh Runy Abdullah di Bandung, Jawa Barat membuka kalau daun avokado boleh turunkan desakan darah pada lelaki melalui cara yang penting. Kajian yang sama juga ditangani oleh Monica Ariesta dari Kampus yang sama pada th. 2010 menujukan penurunan desakan darah yang sama pada wanita.

Daun avokado terkecuali sebagai ubat untuk mengatasi tekanan darah tinggi, juga mujarab sebagai ubat antihiperlipidemia. Hiperlipidemia iaitu keadaan di mana pada jalur pembuluh darah berjalan tersumbat. Hal sejenis ini berjalan kerana hiperlpidemia iaitu satu diantara penyebabnya serangan jantung yang berjalan kerana kolesterol mengendap sebagai plak masa lalu luruh sampai berjalan tersumbat. Hiperlipidemia dan tekanan darah tinggi yakni penyakit yang mengakibatkan kematian tertinggi untuk saat ini.

Langkah menggunakan daun avokado sebagai ubat darah tinggi:

Sediakanlah 4 atau 5 helai daun avokado. Lalu sila dicuci sehingga bersih
  • Sediakan juga satu gelas air putihSediakan juga gula batu seperlunya
  • Sila didihkan air. Lalu masukkan daun avokado ke dalamnya
  • Masukkan gula batu walau demikian jangan sampai sangat banyak. Hal sejenis ini mempunyai maksud untuk buat rasa pahitnya hilang
  • Kemudian Didihkanlah sepanjang kurang lebih 3 minit. Lalu sila angkat dan sejukkan
  • Saring rebusan tadi ke gelas
  • Minumlah melalui cara teratur sekali dalam sehari

Tersebut beberapa kajian mengenai manfaat daun avokado untuk hipertensi dengan kata lain desakan darah tinggi. Mudah-mudahan membantu!Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.