Header Ads

Wanita Mesti Baca!! Inilah 10 Tanda-tanda Kanser Serviks Yang Ramai Tak Tahu !! Mohon Kongsikan..


Loading...

Kanser serviks sudah jadi hantu untuk para wanita, lantaran kanser ini sangatlah ganas serta dapat meragut nyawa manusia. Tetapi tidak seperti empat dekad masa lalu, di mana kanser ini sangatlah berbahaya serta susah di ketahui.

Anda boleh lakukan ujian papsmear, yang dapat mengatahui serta memberi tanda amaran bakal kanser serviks. Ujian ini sudah memberi peranan untuk menyelamatkan banyak nyawa wanita.

Tetapi, kanser serviks masih merupakan penyakit berbahaya yang boleh menyebabkan rasa sakit yang tidak tertahankan. Itulah kenapa, anda seluruhnya mesti tahu tanda-tanda amaran awal yang bahkan juga sangatlah sederhana sekalipun.

Susah untuk meneliti tanda-tanda bila anda diserang kanser serviks, terlebih saat kanser ini mula tumbuh. Sehingga sebahagian besar penderitanya terlambat, bila ia telah diserang kanser serviks. Namun ada gejala-gejala khas yang perlu di perhatikan, serta di bawah 10 tandanya yang kami kutip dari haelthyfoodteam:

1. Kerap sakit pada kaki

Pada step awal kanser serviks, wanita mula kerap merasakan kesakitan di bahagian kaki serta bengkak. Kesakitan disebabkan oleh leher r * him yang membengkak, serta mengakibat aliran darah di kaki tersumbat.

2. Bau pada kawasan intim

Bila ruang intim anda berbau yang tidak lazim atau ada perubahan, boleh jadi tanda amaran awal berkembangnya kanser serviks.

Tetapi anda boleh juga bezakan pada keputihan yang normal atau tdak.

3. Pendarahan tidak biasa

Ini iaitu tanda-tanda yang paling umum dari kanser serviks. Bila alay kemain mula berdarah secara tiba-tiba, kanser serviks boleh jadi pelakunya. Anda mesti pergi ke doktor, serta memeriksakannya terlebih bila anda tidak tengah haid atau belum berhubungan int * m.

4. Ketidakselesaan waktu kencing

Apabila anda mula terasa tidak selesa masa buang air kecil, jadi anda mesti selekasnya memeriksakannya. Beberapa orang menggambarkan ketidakselesaan ini juga sebagai perasaan yang ‘menyengat’. serta rasa sakitnya sedikit tidak sama dari apa yang pernah anda rasakan sebelumnya.

5. Kencing tidak teratur

Perubahan mendadak dalam buang air kecil, boleh jadi kerap atau kehilangan kawalan pundi kencing, serta pergantian warna iaitu tanda-tanda bahawa seluruhnya berkenaan dengan leher r * him. Bila ini berlaku pada anda, sila datang ke doktor secepat mungkin.

6. Kitaran haid tidak teratur

Pergantian mendadak lingkaran haid yang berjalan terus-menerus, boleh jadi tandanya baik bahawa leher r * him ada suatu hal atau beberapa sel kanser tengah berkembang.

7. Sakit semasa hubungan intim

Dispareunia atau hubungan s * ksual yang menyakitkan, boleh juga jadi tanda-tanda kanser serviks. Sakit ini boleh jadi penyebabnya oleh beberapa keadaan kesihatan yang lain, seluruhnya memerlukan perhatian perubatan.

8. Sakit pada panggul

Walau sakit pelvis yang normal berlangsung pada banyak wanita semasa tempoh haid, namun bila kekerapan serta intensiti tiba-tiba bertambah secara drastik, jadi anda perlu ke doktor secepat-cepatnya.

9. Sakit belakang

Penyelidikan sudah tunjukkan bahawa, 80% orang Amerika menanggung derita kesakitan di belakang. Terdapat beberapa penyebab sakit itu, tetapi saat rasa sakit disusuli dengan beberapa gejala lain yang sudah dijelaskan, jadi selekasnya periksa ke dokter.

10. Berat badan mendadak turun serta sering keletihan

Walau penurunan berat badan banyak faktor pemicunya, saat datang dengan gejala-gejala yang lain) yang sudah dijelaskan, jadi periksa ke dokter.

Kanser serviks sendiri mengakibatkan penurunan yang signifikan dalam jumlah sel darah merah. Beberapa sel ini ditukar dengan limfosit yang menolong tubuh melawan patogen – organisma pencetus penyakit. Apabila bilangan sel darah merah mengecut, menyebabkan anemia yang boleh bikin anda terasa letih, lemah, serta tidak boleh kehilangan nafsu makan.Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.