Header Ads

Doa dan Ayat Al-Qur’an Untuk Penyakit Jantung


Loading...

Berbagai penyakit yang di derita seseorang itu sebenarnya merupakan ujian dan cubaan dari Allah, agar mereka bertaubat dan kembali kepada Allah. Apabila ditimpa sakit, kita bukan lah diharap hanya berserah tanpa berusaha langsung.

Antara perubatan yang boleh dilakukan adalah rawatan penyakit menggunakan ayat-ayat al Quran. 

Al-Quran merupakan ubat dan penyembuh bagi berbagai penyakit yang di tanggung manusia, baik penyakit fizikal, jiwa mahupun penyakit akibat gangguan jin dan sihir.

Sebagaimana disebutkan Allah dalam surah Al-Isra’ ayat 82:

وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ ۙ وَلَا يَزِيدُ الظَّالِمِينَ إِلَّا خَسَارًا

“Dan Kami turunkan dari Al-Qur’an suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan Al-Qur’an itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang zalim selain kerugian” (Al-Isra’ : 82)

Untuk merawat penyakit jantung, amalkan formula dan kaedah rawatan ayat al Quran. Tapi sebelum itu, cara-caranya buatlah seperti berikut:


Letak tangan kanan pada dada disebelah kiri dan bacalah kedua doa dibawah ini:

Doa 1 : Surah Yunus Ayat 57


“Wahai umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Al-Quran yang menjadi nasihat pengajaran dari Tuhan kamu dan yang menjadi penawar bagi penyakit-penyakit batin yang ada di dalam dada kamu dan juga menjadi hidayat petunjuk untuk keselamatan, serta membawa rahmat bagi orang-orang yang beriman.” (QS. Yunus : 57)

Doa 2 : Surah Fussilat Ayat 44


“Dan kalaulah Al-Quran itu Kami jadikan (bacaan) dalam bahasa asing, tentulah mereka akan berkata: Mengapa tidak dijelaskan ayat-ayatnya (dalam bahasa yang kami fahami)? Patutkah Kitab itu berbahasa asing sedang Rasul yang membawanya berbangsa Arab?

Katakanlah (wahai Muhammad): Al-Quran itu, menjadi (cahaya) petunjuk serta penawar bagi orang-orang yang beriman dan sebaliknya orang-orang yang tidak beriman, (Al-Quran itu) menjadi sebagai satu penyakit yang menyumbat telinga mereka (bukan penawar) dan ia juga merupakan gelap-gelita yang menimpa (pandangan) mereka (bukan cahaya yang menerangi).

Mereka itu (dengan perbuatan melarikan diri dari ajaran Al-Quran, tidak ubahnya seperti) orang-orang yang diseru dari tempat yang jauh (masakan mereka dapat mendengar dengan betul atau melihat dengan nyata).” (QS. Fussilat : 44)

Nota:
Ayat-ayat di atas juga terdapat dalam Kitab Manzil dan dinamakan Ayat Ayat Syifa/Penyembuh. Oleh itu mulakanlah pagi kita dengan bacaan ayat-ayat tersebut. InsyaAllah kita akan selamat didunia dan diakhirat,Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.