Header Ads

Wajib baca!!! 6 Jenis Ciri-Ciri Isteri PEMUSNAH Rumahtangga!!!.


Loading...

Berikut 6 jenis isteri penyebab rumah tangga musnah : 

1. Sukar membuat keputusan 

Si isteri tidak berusaha untuk membantu suami menyelesaikan hal-hal seperti anak-anak berkelahi, membeli barang dapur pun tidak pandai, jika diajak berbincang sering mengelak dengan menyerahkan semua perkara kepada suami. Hal ini boleh menyebabkan semangat dan motivasi suami merundum kerana kurang mendapat kerjasama daripada isteri yang sepatutnya bertindak sebagai pendokong bila diperlukan. 

Kepada para isteri, jadilah isteri yang menyejukkan hati suami dan sentiasa menyokong usahanya tidak mengira sama ada kecil atau pun besar sesuatu yang diusahakan oleh suami anda itu. 

2. Suka berleter dan bersungut 

Apa sahaja yang dilakukan oleh suami sentiasa tidak kena dimatanya. Ada sahaja yang tidak betul dan sering menceritakan perkara yang tidak baik tentang suaminya. Kadangkala leteran itu berpanjangan hingga 1 atau 2 jam. Jika beginilah sikap anda lebih baik anda berubah sekarang. 

Wanita yang suka berleter tidak tentu pasal memang menjadi perosak dalam institusi rumah tangga yang dibina. Para suami sukakan persekitaran yang tenang dan damai di dalam rumah mereka kerana telah cukup tekanan yang diterima di tempat kerjanya. 

3. Gilakan kuasa 

Isteri jenis ini dipanggil ‘Queen Control‘. Segalanya hal rumah tangga seperti membuat keputusan yang penting tentang suami dan anak-anaknya hanya dia sahaja yang membuat keputusan. Segalanya di bawah kawalan sang isteri seperti wang gaji suami, duit perbelanjaan rumah dan kadang-kadang bertindak sebagai penyiasat persendirian yang ingin tahu apa yang dilakukan oleh suami di luar rumah sehingga suami jadi tidak ada masa untuk jadi diri sendiri. 

Sikap isteri sebegini memang menjadi perosak rumah tangga kerana orang lelaki ada ego masing-masing. Jika isteri berterusan gila kuasa macam ini, suami dan anak-anak akan berasa rendah diri dan lemah untuk melakukan segala-galanya. Untuk membuat keputusan yang kecil pun mereka tidak berani! 

4. Suka menyibuk 

Jangan jadi seorang isteri yang suka menyibuk. Contohnya ialah apabila suami mempunyai kerja yang sedang dilaksanakannya di pejabat, biarlah dia menyelesaikannya dengan cara sendiri. Tidak perlu mengampu bos suami untuk mempercepatkan kenaikan pangkat suami ataupun supaya bos memberikan projek yang bernilai tinggi. 

Orang lelaki tidak suka wanita atau isteri mencampuri urusan kerja yang tiada kena mengena dengan si isteri. Lain halnya jika suami meminta pendapat anda maka barulah isteri memberikan pandangan dan buah fikiran yang diperlukan suami. 

5. Tidak pandai berjimat 

Isteri yang tidak pandai berjimat cermat tidak disukai suami. Apatah lagi suami hanya berpendapatan sederhana, jadi memang patut dia berjimat cermat. Terutama jika hanya suami seorang sahaja yang bekerja. 

Jangan mudah terpengaruh dengan promosi di laman sesawang atau terikut-ikut gaya kawan wanita anda. Berbelanjalah mengikut kemampuan. Mungkin sekali sekala jika suami mendapat bonus, bolehlah minta dia membelikan pakaian yang anda mahukan. 

6. Tabiat suka bersosial 

Jika seorang isteri terlalu suka bersosial, ini akan menyebabkan suami dan rumah tangga tidak terurus. Jika telah penat bersosial mana sempat untuk menyiapkan kelengkapan suami untuk ke tempat kerja. Akhirnya imej suami juga yang terjejas di mata rakan-rakannya. 

Bila sudah bersosial tentu sedikit sebanyak isteri akan membanding-bandingkan kemewahan suami rakan dengan suaminya. Itu sebabnya isteri yang suka bersosial boleh menyebabkan rumah tangga porak peranda. Isteri merasakan dia telah tersilap memilih pasangan sedangkan perkara seperti ini boleh dielakkan jika isteri tahu menjaga diri dan bertindak mengikut akal fikiran yang waras. Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.