Header Ads

Kajian MEMBUKTIKAN Kenapa Anda Perlu Tinggalkan Duduk Kaki Bersilang. Akibatnya Buat Ramai GERUN !


Loading...

Menyilang kaki merupakan amalan biasa setiap orang apabila duduk; Ramai di antara kita melakukannya secara automatik. Kedudukan ini kelihatan elegan dan seksi, dan sering dikaitkan dengan ” feminin ” dan ” kewanitaan. ” Kita telah biasa menyilang kaki, tetapi tidak banyak yang kita tahu bahawa ia boleh menyebabkan beberapa akibat yang serius kepada kesihatan dan badan kita.

Di sini kami akan kongsikan beberapa maklumat berharga mengenai postur ini dengan anda, sehingga anda tahu bagaimana mencegah masalah peredaran darah dengan satu langkah mudah.

Walaupun bagi wanita duduk menyilang kaki mungkin kelihatan menarik, namun ini merupakan apa yang boleh berlaku kepada badan anda jika anda menghabiskan terlalu banyak masa dengan duduk secara kaki bersilang :

Lumpuh saraf peroneal atau palsy. Ini juga boleh berlaku jika anda duduk dalam kedudukan yang sama untuk tempoh masa yang lama. Pada tahun 2010, pelbagai kajian membuktikan bahawa apabila anda duduk lama dengan kaki anda menyilang, tekanan darah di badan anda meningkat. Walaupun anda tidak mempunyai masalah dengan tekanan darah anda, mengelakkan duduk dalam kedudukan ini dapat membantu anda menjalani kehidupan yang lebih sihat dan mencegah gangguan peredaran darah.

Salah satu sebab untuk ini ialah apabila anda menyilangkan kaki, ia menghantar darah dari kaki ke dada, menyebabkan jumlah darah yang lebih besar dipam keluar dari jantung, yang seterusnya meningkatkan tekanan darah anda. Satu lagi penjelasan yang mungkin adalah tekanan darah meningkat kerana senaman isometrik otot kaki (senaman apabila sendi anda tidak bergerak dan otot tidak berubah panjang) meningkatkan daya tahan terhadap aliran darah. Itulah sebabnya menyilang kaki anda di pergelangan kaki tidak mempunyai kesan yang sama seperti ketika anda menyilang satu kaki ke arah yang lain.

Kedudukan ini juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan pelvis. Duduk menyilang kaki terlalu lama akhirnya menjadikan otot paha dalam lebih pendek dan otot paha luar lebih panjang, dan meletakkan sendi anda berisiko terkeluar dari tempatnya.

Kebiasaan duduk dengan kaki anda menyilang meningkatkan peluang anda untuk terjadinya “spider veins”. Walaupun faktor penyumbang paling besar kepada urat varikos adalah gen anda, penyilangan kaki secara kerap boleh mengakibatkan keradangan urat. Terdapat injap kecil di dalam saluran darah, yang menghalang darah daripada mengalir ke arah yang salah. Apabila kaki anda disilangkan, tekanan pada urat anda bertambah dan menghalang aliran darah anda, menyebabkan salurannya sempit dan lemah dan membolehkan aliran darah berpatah balik. Ini boleh menyebabkan penyatuan darah di kaki dan membuat pembuluh darah anda membengkak.

Akhirnya, satu kajian mendapati bahawa duduk dengan kaki bersilang lebih dari tiga jam sehari boleh mengakibatkan seseorang mengalami postur yang membungkuk, sakit belakang dan leher, dan ketidakselesaan di bahagian pinggul mereka.
Kini kami memberikan anda makanan untuk difikirkan, anda mungkin mempertimbangkan untuk menanggalkan kebiasaan anda sepenuhnya, untuk mengelakkan risiko kesihatan jangka pendek dan jangka panjang dan pastikan anda tidak menyilang kaki anda pada masa yang akan datang.

Sumber: BrightsideLoading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.