Header Ads

Nama Anak Seperti Malaikat Jibril Ini Pesan Imam Besar Kepada Datuk Shahrul Nasrun


Loading...

Presiden Gerakan Belia Gagasan 1 Malaysia, Datuk Shahrul Nasrun Kamarudin menjadi pertikaian netizen apabila memberikan nama anak seperti malaikat Jibril walaupun tidak seperti yang dimaksudkan Shahrul.

Dalam pada itu, isteri Shahrul, Fatin Amira Zainal Abidin selamat melahirkan bayi lelaki pada Jumaat lalu. Bekas tunang kepada penyanyi Adira itu turut berkongsi nama anaknya iaitu Jibriel Khan

Memetik sebuah portal Mstar Online, Imam Besar, Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya iaitu Ustaz Hazaruddin Baharuddin yang berkata nama-nama malaikat boleh digunakan, namun perlu bersandarkan dengan nama lain.

“Kebanyakkan ulama berpendapat tiada kesalahan menggunakan nama malaikat tapi biarlah ia mengikut sifat malaikat itu. Elakkan menamakan anak dengan nama malaikat penjaga neraka iaitu Malik Zabaniah.

“Selain nama-nama Allah, nama malaikat juga perlu disandarkan dengan nama lain, iaitu tidak boleh hanya satu nama. Ia perlu ada dua perkataan seperti Muhammad Jibril,” ujarnya kepada Mstar Online, pada Rabu lalu.

Dalam pada itu, Shahrul yang membalas komen netizen di ruangan foto itu berkata, dia sudah merujuk nama berkenaan kepada beberapa individu yang pakar dalam bidang agama terlebih dahulu.

Dalam pada itu bercerita secara umum Hazaruddin menambah, setiap umat Islam yang mahu menggunakan nama malaikat untuk anak masing-masing perlu mengikut ejaan yang betul agar ia tidak menyamai nama yang dieja oleh penganut agama lain.Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.