Header Ads

Anak Tersedak Air Liur Sampai Muka Pucat, Detik Cemas Timpa Anaknya Buat Ibu Ini Beri Peringatan Penting Untuk Ibu Bapa Diluar Sana


Loading...

Ibu bapa mana yang tidak cemas bila mana ada sesuatu berlaku kepada anak, tidak kiralah bayi, atau pun anak yang sudah besar, ia apasti membuatkan diri tidak keruan.

Begitulah yang dihadapi oleh seorang ibu, iaitu Pn Alia Azlia yang manak anak kecilnya tiba-tiba sahaja menangis, lemah, dan muka menjadi pucat serta bibirnya berubah biru, yang berlaku hanya sekelip mata.

Tapi, mujurlah dengan tindakan pantas suaminya, anak mereka berjaya diselamatkan dan terus dikerjakan ke kecemasan.

Mari kita ikuti saat yang dialami oleh Pn Alia ini akan anaknya yang tersedak air liur.

Allahuakbar... 

Jam 3.00 petang 

Detiknya berlaku perkara yang mendebarkan. Anakku Afifah Nurzahirah tiba-tiba menangis, lepas tu jatuh & lembik badannya.. Muka pucat dan biru bibirnya.. Semuanya berlaku sekelip mata. Aku?? Aku panik sepanik-paniknya. Menangis semahu-mahunya lihat keadaan anak aku. Menjerit-jerit panggil suami. 

Waktu tu suami di dapur. Alhamdulillah Amir Mahmud x panik. Mujur sangat-sangat. Aku cek keadaan sekeliling tempat anak aku duduk tadi. Tak ada apa-apa. Apa yang menyebabkan berlaku mcm tu? Aku pun xtahu.. 

Suami aku lakukan beberapa teknik kecemasan bagi baby yang tersedak.. Dia cuba korek-korek tengkuk anak supaya muntah jika tercekik & bagi laluan pernafasan terbuka. 

Suami tepuk-tepuk belakang anak 5 kali, pastu Suami letakkan anak atas katil, bagi tekanan pada bawah puting dada anak sebanyak 5 kali, & 5 kali tepukan kat dada, jika anak tercekik apa-apa. 

Suami cek pulak denyutan jantung anak, SLOW! Bila suami bagi tau denyutan jantung anak slow, kaki aku ni rasa macam dah tak melekat dah. Nyawa aku hilang tah ke mana. allahuakbar.. Allahuakbar.. allahuakbar. Itu yg mampu aku lafazkan. 

Bila suami cuba buat yang termampu untuk anak. Aku tengok anak, diam je.. Tak aktif mahupun menangis. Yang pasti bibir dia biru. Suami ulang-ulang balik teknik kecemasan. Akhirnya anak menangis. Takutnya aku waktu tu...

Jam 3.30 petang

Aku & suami bergegas ke kecemasan. Tapi alhamdulillah.. Anak dah beransur-ansur pulih. Aktif dan bergelak tawa dengan kakaknya. 

Tapi apa yang doc bagi tau anak mungkin tersedak air liurnya sendiri. Ya Allah.. Aku dengan suami memang tak tau anak akan tersedak air liur sendiri sebab berdasarkan pemahaman dan apa yang aku ketahui hanya tersedak susu @ air masak sahaja. 

Doc kata kalau lambat suami buat teknik kecemasan tadi, tak tau la apa akan jadi dengan Afifah. Allah... 

Doc mintak kami suami isteri pantau anak selama 5-6 jam jika berlaku lagi terus bawa ke hospital. Tindakan pantas suami yang menyelamatkan anak kami.

Jam 4.00 petang

Alhamdulillah.. Terima kasih Ya Allah.. Anak bergelak tawa.. Aktif bermain...syukur ya allah. Semoga afifah baik-baik saja. Berlaku sekelip mata je tanpa kita sedari.

Mohon kepada ibu bapa walaupun ada menyatakan hanya bayi yang bawah 6 bulan berlaku tersedak tapi terjadi jugak pada pada atas 6 bulan seperti anak saya. 

Boleh baca artikel mengenai tersedak dan cara mengatasinya dengan lebih lanjut sebab, supaya lebih faham @ rujuk pada doktor untuk lebih pemahaman kerana saya pun masih membaca mengenai baby yang tersedak air liur kerana arini baru saya tahu.


Tindakan yang perlu dilakukan jika anak tersedak iaitu:

1. Posisikan bayi menghadap ke bawah di lengan Anda, dengan posisi kepala bayi lebih rendah dari dadanya.

2. Pegang kepala bayi dengan telapak tangan. Jangan menutupi bayi atau menekan lehernya.

3. Gunakan tumit dari salah satu tangan Anda untuk menepuk punggung bayi tepat diantara tulang belikat bayi. Lakukanlah sebanyak 5 kali tepukan.

4. Jika benda yang membuatnya tersedak tidak keluar, pegang kepala bayi dan ubah posisinya menjadi telentang di atas paha nnda.

5. Berikan 5 kali tekanan dengan cepat pada tulang dada di bawah puting bayi dengan menggunakan 2 – 3 jari Anda.

6. Terus berikan 5 tepukan dan 5 tekanan pada dada hingga benda tersebut keluar dari mulutnya.

7. Jika bayi pengsan, segera bawa ke hospital terdekat.

Saya sertakan beberapa gambar untuk faham lagi tindakan yang perlu dilakukan jika bayi tersedak.
Jika posisi yang pertama tak berjaya, ubah kepada posisi yang kedua seperti gambar tersebut.

a. Tiarapkan bayi kemudian seperti position di dalam gambar, tepuk belakang badan beberapa kali sehingga susu atau bahan makanan yang menyekat saluran pernafasannya keluar.


b. Sekiranya susu atau ada benda lain di dalam mulut bayi tidak keluar, dalam keadaan duduk menghadap kehadapan tekan bahagian dada dengan menggunakan hujung genggaman tangan secara perlahan.


c. Selain menekan bahagian perut bayi boleh dibaringkan. Kemudian tekan dan picit bahagian dada beberapa kali menggunakan kedua-dua ibu jari sehingga bayi dapat bernafas semula


Sumber: SiakapkeliLoading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.