Header Ads

Facebook Tutup Robot AI Selepas Program Itu Cipta Bahasa Sendiri Untuk Berkomunikasi Antara Mereka


Loading...

Penyelidik di Facebook menutup program kecerdasan buatan (Artificial Intelligence atau AI) selepas program tersebut mencipta bahasa mereka sendiri untuk berkomunikasi, lapor Digital Journal.

Sistem itu mencipta kod-kod perkataan untuk berkomunikasi dengan lebih efisyen dan penyelidik terpaksa mematikan sistem itu apabila menyedari ia tidak lagi menggunakan bahasa inggeris.

Menurut Global News, AI itu mengatur perkataan-perkataan menjadi sesuatu yang tidak logik dan hanya boleh difahami oleh bot-bot sahaja, kata saintis Facebook AI Research.

Berikut antara contoh perbualan antara bot-bot program itu yang dikenali sebagai ‘Bob’ dan ‘Alice’:

Bob: i can i i everything else
Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to
Bob: you i have everything else
Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me to me

Menurut pakar di Facebook lagi, kelakuan ini agak sama seperti manusia yang mencipta perkataan pendek untuk merujuk kepada sesuatu.

Dalam perkataan lain, ianya sama seperti satu-satu komuniti manusia – seperti nelayan, atau pemain saham atau programmer, yang mencipta dialek mereka tersendiri yang berfungsi (dengan lebih efisyen) untuk persekitaran khusus mereka.

Program itu dicipta sebagai sebahagian dari program yang bertujuan untuk mengajar mesin bagaimana untuk berunding, dengan tujuan akhir untuk mencipta pembantu digital personal yang boleh berkomunikasi dengan Manusia, kata penyelidik Facebook dalam satu blog.

“Bob” dan “Alice” ditutup bukan kerana takut mereka akan merancang untuk menggulingkan mausia, tetapi kerana penyelidik mahukan robot yang mampu bercakap kepada manusia, kata saintis, Mike Lewis.

Difahamkan, robot itu mampu mencipta bahasa tersendiri kerana terdapat ralat di dalam kod sehingga memberikan ia insentif untuk mencipta bahasa sendiri.

Sumber: Global News via SiakapkeliLoading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.