Header Ads

Trump Dijangka Bakal Umum Jerusalem Sebagai Ibu Negara Israel Minggu Depan


Loading...

WASHINGTON: "Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trunp dijangka membuat pengumuman pada minggu depan untuk mengiktiraf 'Jerusalem' sebagai ibu negara Israel ",jelas pegawai pentadbiran kanan pada Jumaat lalu.

Menurut laporan dari Reuters, tindakan itu disifatkan bakal mengubah polisi AS selain berkemungkinan meningkatkan ketegangan di Asia Barat.

Trump dijangka akan membuat pengiktirafan itu pada Rabu meskipun beliau dikatakan cenderung untuk melengahkan lagi janji kempennya yang ingin memindahkan pejabat kedutaan AS dari Tel Aviv ke Jerusalem.


'Jerusalem' adalah nama yang tidak diiktiraf oleh umat Islam sedunia yang mahu terus mengekalkan kedaulatan dan kebebasan Baitulmaqdis.

Rakyat Palestin menginginkan Baitulmaqdis menjadi ibu kota negara mereka. Selain itu, komuniti antarabangsa juga tidak mengiktiraf tuntutan Israel ke atas semua bahagian kota yang dihuni bersama oleh penganut Islam, Yahudi dan Kristian itu.


Berita tentang pengumuman Trump itu nyata berbaza dengan presiden-presiden AS sebelum ini yang menegaskan bahawa status kota itu perlu diputuskan secara rundingan.

Selain mengundang kritikan daripada pihak berkuasa Palestin dan negara-negara Arab, perkembangan itu juga mendedahkan ketidaktentuan usaha diplomatik pentadbiran AS yang diketuai menantu yang juga penasihat kanan Trump yang kurang berpengalaman, Jared Kushner.

Menutut jurucakap Presiden Palestin Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rdainah, pengiktirafan ‘Jerusalem’ sebagai ibu negara Israel akan ‘memusnahkan proses keamanan’ dan ‘menjejaskan kestabilan serantau’.

Tindakan itu dilihat hanya akan memuaskan hati golongan pro-Israel, iaitu kumpulan penyokong yang telah membantu Trump memenangi pilihan raya presiden.

Bagaimanapun setakat ini, belum ada pengesahan rasmi tentang rancangan pengumuman pengiktirafan tersebut daripada pegawai atasan White House.

Sumber: SiakapkeliLoading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.