Header Ads

Potong Kuku Pasangan Beri Bonding Sangat Kuat, Ikat Hubungan Kasih Sayang!


Loading...

Mungkin ramai yang tak tahu bahawa dengan memotong kuku pasangan pun sebenarnya boleh menguatkan bonding dan mengikat kasih sayang diantara suami isteri. Bila jari bersentuhan, sambil berbual mesra dan beri tumpuan sepenuhnya pada pasangan. Itulah peluang untuk bermanja dan dimanjakan, buat diri rasa lebih dihargai.

Jemput baca perkongsian daripada Muhammad Hassan ini sebagai panduan dalam melayari rumahtangga.

Untungkan orang tak sihat. Balik dari oustation makan terhidang atas meja,sup sayur,ikan kerisi kegemaran saya.

Baru je nak makan tiba tiba wife cakap jangan makan dulu. Meh sini jari tu nak potong kuku.

Ya Allah. Rupanya kuku saya dah macam pontianak. Malu weh bila kuku panjang kena tegur kat wife. Patutlah wife pandang semacam je sebelum makan.

Time makan tu, wife layankan apa yang saya nak makan. Part ini saya mula sebak. Teringat mak layan ayah dulu. Mak tengok je ayah makan,ayah ajak makan pun mak tak makan,nak bagi suami dia betul-betul kenyang, barulah mak makan.

Bonding Orang Dulu


Orang dulu bonding mereka kuat. Betul betul mereka layan pasangan. Bila bercakap beri tumpuan,ada interaksi antara mereka.Bersembang, senyum, sedang makan tu sempat lagi bermanja, siap bersuapan lagi.

Zaman ini waktu makan still lagi mengadap screen. Main HP,makan depan TV. Tangan sumbat nasi,tapi mata kat screen. Sedangkan waktu makan itu adalah masanya untuk kita bercakap dengan keluarga. So please ubah semua itu.

Hubungan Toksik

Zaman sekarang,15 minit itu sangat berharga jika kita betul betul beri tumpuan kepada keluarga berbanding 24 jam dirumah tetapi banyak masa dengan gadget,depan tv.

Akhirnya hubungan jadi toksik. Bercakap pun dalam hal hal penting sahaja. Paling teruknya bercakap sebab gaduh. Buka mulut je gaduh,tutup mulut tapi mata depan tv,layan gadget. Anak anak layan game,layan kehidupan mereka sendiri.

Tiada lagi senyuman,gelak tawa,riuh rendah dalam rumah. Sedangkan kita perlu setiap hari bercakap dengan positif,ada rasa simpati terhadap pasangan dan keluarga,ada masa nak bergurau dengan isteri dan anak anak.

Apabila isteri stres,anak anak akan dibesarkan dalam suasana stres. Maka anak anak akan kesunyian. Sebab itu tidak pelik jika ada kanak kanak juga mengalami masalah mental.

Perlu Masa Emosi Untuk Keluarga

Hari ini,perlunya masa emosi untuk keluarga. 1 jam itu betul betul fokus melayani keluarga. Tiada HP,tiada TV,tiada urusan kerja. Bagi attention kepada pasangan. Dengar cerita mereka,dengar rasa hati mereka,banyakkan buat sentuhan kepada mereka,selalu beri senyuman atau flying kiss kepada pasangan.

Peluk erat isteri,paling kurang kena peluk pasangan 5 kali sehari,ya 5 kali,tak percaya buatlah. Layan isteri dengan baik. Nabi Muhammad s.a.w seorang pemimpin dunia,namun Nabi s.a.w akan jadi seorang suami apabila bersama dengan isteri isteri baginda.

Potong Kuku Beri Bonding Kuat

Potong kuku pasangan beri bonding yang sangat kuat,rindu sangat sangat moment ini. Disitu ada sentuhan,sentuhan sampai ke hati. Tatap wajah pasangan,renung dalam mata dia,rupanya ada seribu bahasa kasih sayang dan cinta. Dari situlah hati akan tenang melihat pasangan.

Rupanya nak isteri itu tenang,suami wajib bina bonding terhadap pasangan. I love u,i miss u, usap jari,pegang bahu ini adalah ucapan dan perbuatan yang sangat mahal yang kadang kadang kita terlepas pandang.

Bina cinta,bina bahagia insyaallah ketenangan itu akan datang.

-EncikMatt-




Loading...

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.