Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Anak Makcik Ada 9 Orang, Makcik Call Sorang Pun Tak Angkat. Akhirnya Makcik Pergi Sendiri


Sejak lahir lagi kita dijaga dengan penuh kasih sayang oleh insan yang bergelar ibu dan bapa. Mereka sentiasa menyayangi kita dan akan memastikan kebajikan kita terjaga.

Namun bila kita dah dewasa dan mereka pula semakin berusia, adakah kita mampu curahkan bakti yang sama seperti meraka sayangkan kita waktu kecil dulu?

Ada pun hukum menjaga ibu bapa yg sakit yakni ibu bapa kandung adalah terletak atas bahu anak-anak perempuan dan lelaki. Tidak ada sesiapa yang terlepas sekalipun perempuan itu telah berkahwin, maka jika sakit, semua anak-anak bertanggungjawab berbakti pada ibu ayah yg melahirkannya samada dia anak perempuan atau anak lelaki, telah berkahwin atau pun belum.

Bukan anak lelaki sahaja perlu dipertanggungjawabkan dan tidak benar anak perempuan terlepas dari menjaga ibu bapa yg sakit. Disebabkan anak lelaki sahaja yg disebut ‘wajib’ menjaga ibu ayah yg sakit,maka tugasan itu seterusnya diserahkan pula kepada menantu perempuan untuk menjaganya.Ini sama sekali tidak benar.

Apabila kita diuji dgn menjaga ibu bapa yg sakit perlulah persiapan mental dan emosi yg rapi, keperluan dan tempat tidur yg selesa. Jangan sekadar mahu menjaga, tetapi keselesaan tidak diberi , malah setiap hari pelbagai hamburan kita keluarkan kepada ibu & bapa yg sakit.

Mungkin kisah yang dikongsikan seorang pengguna facebook ni akan membuka mata kita semua, sama ada layak atau tidak kita digelar sebagai seorang anak yang berbakti kepada ibu bapa. Mungkin kisah yang dikongsikan ini adalah kisah lama, tapi kita sebagai anak boleh ambil kisah ini sebagai pengajaran

Bila aku tanya mana anak makcik tak de ke,dia jawab anak 9 orang tapi call semua tak jawab

Ini kisah Makcik Zahrah

Aku terkilan dan sedih tengok makcik Zahrah ni datang Hospital Kuala Lumpur seorang diri. Bila aku tanya mana anak makcik tak de ke, dia jawab anak 9 orang tapi call semua tak jawab

Aku cuba call anak dia sorang ini jawab dan aku harap anak dia akan datang segera untuk bantu Mak dia.

Bila aku tengok makcik ini, aku terbayangkan if itu adalah Mak aku.


Ya Allah ku pohon doa darimu supaya permudahkan segala urusan makcik Zahrah ini & ada orang datang teman makcik Zahrah ni.Amin

Betul lah orang kata ibu bapa boleh jaga 10 orang anak, tapi 10 orang anak tu belum tentu boleh jaga ibu dan bapa

Sumber: mysumbermaya


Catat Ulasan

0 Ulasan